DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Familjeföretagare: Utan cement är det kört för oss

Bild: Privat

Företagare varnar för att cementkrisen som hotar hundratusentals jobb bara är pausad. Pilgrimstad Cementvarufabrik i Jämtland är helt beroende av råvaran. ”Utan cement är det kört för oss”, säger vd:n Roger Göthesson till TN.

Nyheten att Mark- och miljööverdomstolen avvisat Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland kom som en chock för byggbranschen i juli. Byggföretagen presenterade analyser som avslöjade att 280 000 svenska jobb hotades, att tre av fyra nya bostäder inte skulle kunna byggas och att flera stora infrastrukturprojekt skulle tvingas stoppas. Investeringsbortfallet beräknades till drygt 20 miljarder kronor – per månad.

”Jag tror att antalet hotade jobb snarare skulle hamna runt en halv miljon, om det ens stoppar där”

Roger Göthesson visste att det inte var några överdrifter.

– Alla skulle bli lidande om leveranserna av cement stoppas. Finns det ingen betong att sätta fast skruvar i, ja, då drabbas ju skruvtillverkarna och det kan ju heller inte levereras några plåttak. Jag tror att antalet hotade jobb snarare skulle hamna runt en halv miljon, om det ens stoppar där. Sverige skulle bli lamslaget, säger han.

Roger Göthesson är vd för Pilgrimstad Cementvarufabrik AB, ett familjeägt företag med 22 anställda och två fabriker i Jämtland. Företaget tillverkar bland annat betonghålsten, trädgårdsplattor, marksten, stödmurar, brunnar och husväggar. Företaget bygger hela sin verksamhet på – cement.

– Utan cement är det kört för oss. Cementleveranserna är allt för oss och hela byggbranschen. Effekterna av ett stopp skulle bli fruktansvärt stora.

Projekt stoppas

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne, har tidigare varnat i TN för att företaget måste stoppa stora byggprojekt om inte en långsiktig lösning hittas före årsskiftet. Regeringen har gett Cementa åtta månaders förlängning av tillståndet vilket innebär att bolaget får bryta kalk i Slite till och med juni.

– Åtta månader är ingenting i vår bransch. Vi har projekt som vi ska starta upp under våren och då behöver vi cement och betong. Vi behöver beställa stommen minst ett halvår i förväg så åtta månader är extremt kort tid, säger hon.

Nu meddelar Högsta domstolen att den inte ger prövningstillstånd till Cementas ansökan om kalkbrytning. Därmed står Mark- och miljööverdomstolens beslut fast.

Carin Stoeckmann har samma syn på råvarans betydelse som Roger Göthesson.

– För att bygga måste vi ha betong och cement och i dagsläget går det inte att ersätta med något annat. För att få fram något annat material krävs otroligt mycket forskning och utveckling och det tar mycket längre tid än åtta månader, säger hon.

Tveksamt ur klimatsynpunkt

Roger Göthesson uppger att företaget kan tvingas börja importera cement från Polen eller Tyskland. Men det ser han som en dyr och dålig lösning, inte minst ur klimatsynpunkt.

– Det är inte bara det att vi är beroende av ett stadigt inflöde av cement, den måste dessutom tillverkas på rätt sätt. Cementa är idag den miljövänligaste fabriken i världen, skulle jag tippa. Tvingas vi köpa cement från Polen och Tyskland blir frakterna långa och miljöskadliga.

”Uppskovet innebär mest att förlänga lidandet med åtta månader”

Pilgrimstad Cementvarufabrik AB har klarat det senaste året utan större finansiella problem. Efter en skakig inledning av pandemin växer orderstocken stadigt och enligt Roger Göthesson ångar hela byggbranschen på i hög fart. Han menar att det är helt nödvändigt att regeringen hittar en långsiktig svensk lösning på cementkrisen och det snart.

– Uppskovet innebär mest att förlänga lidandet med åtta månader. Utländsk cement är inte en lösning. Om vi ska vara så miljövänliga som möjligt kan vi inte stänga ner världens renaste tillverkning för att istället importera från länder som eldar med kolkraft. Det vore idiotiskt, säger Roger Göthesson till TN.