DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Företagare: Cementkrisen har gått från akut till allvarlig

SLITE 20210730Cementas fabrik i Slite på Gotland.Foto:Karl Melander/ TT kod 75135 Bild: Karl Melander

Industriföretaget Prefabmästarna, som har haft mångårigt avtal med Cementa, ser att regeringens förlängda tillstånd nu har gjort att läget gått från akut till allvarligt.

Det säger Fredrik Kristiansson till Svenskt Näringslis redaktion.

– Helt plötsligt måste alla berörda företag ge sig ut och säkra leveranser för att bunkra cement, vilket trissar upp priserna och skapar en enorm osäkerhet i produktionskedjan, säger Fredrik Kristiansson.

Även Prefabmästarna, skulle kunna lägga cement på lager är det inte säkert att deras kunder skulle klara av att hantera samma sak, förklarar han.

– Och vad händer då? Om exempelvis inte grundläggningen är klar kan inte våra betongelement monteras. Det krävs att alla kuggar i byggbranschen snurrar samtidigt.

Om allt skulle leda till att Cementas brytning upphör måste bolaget börja importera cement, men det skulle ta tid att ersätta Cementas produktionsbortfall, förklarar Fredrik Kristiansson.

– Dessutom skulle det kännas väldigt onödigt att importera cement, med tanke på att vi faktiskt har råvaran och en cementproduktion med hårda miljökrav i Sverige. Det kan knappast vara mer hållbart att importera cement från utlandet.

Svenskt Näringsliv: ”Cementkrisen är allvarlig”