KLIMATOMSTÄLLNINGEN

HD: Ingen prövning av Cementas tillstånd

Cementas fabrik i Slite på Gotland. Bild: Karl Melander

Högsta domstolen (HD) nekar prövningstillstånd för Cementas kalkbrytning på Gotland. Byggbranschen varnar återigen för cementkris.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning", skriver HD på sin hemsida.

Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast, vilket innebär en risk för en cementkris i Sverige.

Mark- och miljööverdomstolen avslog tidigare i sommar en ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland från Cementa, då de ansåg att underlaget var otillräckligt. Det befintliga tillståndet för kalkbrytningen löper ut i oktober.

Tillfälligt undantag

Tidigare i augusti presenterade regeringen en plan där de med ett tillfälligt undantag i miljöbalken förlänger Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite med åtta månader efter oktober. Det skulle då gälla kalk som inte hunnit brytas, men som geologiskt omfattades av det tillstånd som löper ut i höst.

– Situationen har helt uppenbart blottat en allvarlig sårbarhet, sade näringsminister Ibrahim Baylan när han presenterade förslaget.

Regeringens beslut kom sedan en konsultrapport baserad på intervjuer med branschfolk visat att det på kort och mellanlång sikt inte går att täcka behovet av kalk för Sveriges cementtillverkning med import.

Väntar på remiss

Byggbranschen har tidigare varnat för katastrofala följder om det blir ett cementstopp från Gotland. Varningarna upprepas nu:

– Min fråga blir nu vad politiken kommer att kunna göra för att säkerställa att vi inte har ett byggstopp i juni i stället och stora varsel som behöver lösas ut kring jul, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Hon tillägger att hon fortfarande väntar på remiss från den tillfälliga lagändringen, som ännu inte har kommit från regeringen.

– Många av de projekt som är igång och ska byggas efter nästa sommar planeras just nu. Redan det här kan skapa oro och påverka kommande projekt som är i planeringsstadiet, säger hon.