CORONAVACCINERINGEN

Olika bedömningar när minderåriga vaccineras

En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer-Biontech inför vaccinering i en gymnastiksal i Rinkeby som i april förvandlades till vaccinationscentral. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset (TT)

Från och med i dag rekommenderar Folkhälsomyndigheten att landets regioner erbjuder 16–17-åringar vaccin mot covid-19.

Vissa regioner har redan kommit i gång med vaccineringen, däribland Skåne och Stockholm, medan andra öppnar upp bokningen under veckan.

Sedan tidigare har svenskar över 12 år som tillhör riskgrupper kunnat ta sprutan, men nu sänks den allmänna åldersgränsen till alla födda 2005 och tidigare.

Bland annat i Jönköping har intresset bland ungdomarna varit stort sedan vaccinationsbokningen öppnade upp, rapporterar P4 Jönköping. På bara några timmar bokade 2 000 personer tid för vaccination – en fjärdedel av alla som ingår i gruppen. Även i Stockholm ska trycket på bokningen ha varit högt under måndagsmorgonen, skriver Svenska Dagbladet.

Olika regler kring samtycke

Folkhälsomyndigheten beslutade i juli att alla födda 2005 eller tidigare ska erbjudas vaccin från och med den 9 augusti. Förhoppningen är att den sänkta åldersgränsen ska innebära större möjligheter att kunna begränsa smittan.

Vaccineringen av minderåriga har dock varit omdebatterad – inte minst huruvida samtycke från vårdnadshavare ska krävas. I dagsläget har regionerna två olika förhållningssätt att utgå från: muntligt eller skriftligt samtycke från en eller två vårdnadshavare, eller en så kallad mognadsbedömning av ungdomen.

Bedömningen görs för att utröna om personen är mogen nog att på egen hand fatta beslut om vaccinering.

Oklart angående yngre

Enligt en sammanställning av Dagens Nyheter planerar Skåne, Uppsala, Gotland, Örebro, Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Västerbotten att använda sig av bedömningsmodellen.

– Teoretiskt är en del av dem 15 år. Huvudspåret är att vi bedömer mognad och att man förstår vad man tackar ja till på plats, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, till SVT Nyheter Västerbotten.

Totalt finns drygt 230 000 i gruppen 16–17-år i Sverige. Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer-Biontechs mRNA-vaccin, som är godkänt från 12 år.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte tagit ställning till huruvida yngre ungdomar och barn som inte tillhör riskgrupp bör erbjudas vaccin mot covid-19.

Mia Holmberg Karlsson/TT