Dags för techjättarna att visa korten

Flera stora amerikanska techbolag kommer med sina delårsrapporter i veckan. Bild: Helena Landstedt/TT

Nu kommer de på rad – de stora amerikanska techjättarna Apple, Alphabet/Google och Amazon berättar hur det gått under andra kvartalet. Kan det vara så att den starka återhämtningen efter pandemin har gynnat dem?

I veckan är det dags för flera av de riktigt stora techbolagen i USA att rapportera. Bolagen har gått starkt, men techbolagens aktier har inte riktigt hängt med den starka utvecklingen på börserna under återhämtningen, förklarar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Förväntningarna på techbolagen är höga, förklarar han.

– Nu har vi sett inflationsoron mojna på marginalen och långräntor sjunka, så det ska bli intressant att se hur marknaden tar emot techbolagens rapporter, speciellt om de överraskar på uppsidan.

Annonsförsäljning gynnar

Flera av dem, som Facebook och Google, kommer sannolikt att gynnas när annonsförsäljningen kommer i gång igen, tror Nicklas Andersson. Det har kommit tecken på det, exempelvis visar det amerikanska flygbolaget Southwest Airlines vinst för första gången sedan pandemin slog till. Det gynnar i nästa led dem som säljer annonser på nätet, förklarar han.

– Men det är jättesvårt att säga hur det kommer att vara, det här är så enorma bolag.

Även om techaktierna inte hänger med vissa andra bolags uppgång under återhämtningen så har de ändå stigit rejält.

– Tittar man på Nasdaq 100, de 100 största bolagen på Nasdaq, så kan man se en uppgång med 24 procent bara mellan den 16 februari, då nyheten om vaccingodkännandet av Pfizer/Biontechs vaccin kom i USA, och den 5 mars.

Här i Sverige är det ganska många som äger aktier i amerikanska techbolag, berättar han. Exempelvis har Facebook 7 800 svenska ägare hos Avanza, medan Amazon har 13 400 svenska ägare och Apple 45 800 svenska ägare i Avanzas rullor.

För några år sedan var jättarna ingången till amerikanska aktier för många svenska sparare. Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google bildade akronymen FAANG, som en symbol för techbolagen i USA.

– Men det är nästan gammeltech nu. Nu har ägandet i amerikanska aktier breddats.

Ombytliga ägare

Det är numera många som går in i fler och lite mindre amerikanska techbolag, berättar han. Och de som äger techaktier kan vara ombytliga.

– Det vi har sett hos oss är att det har varit lite finansiell pingpong när det gäller techbolagen.

Med det menar han att techbolagens ägare har hoppat lite mellan techaktier och andra sorters aktier, som har gått sämre under pandemin men kan väntas stiga i återhämtningen.

– De har sålt av techaktierna då, eftersom de ville vara med när pandemiförlorarna går upp. Men så har techaktierna blivit lite för billiga, och då har de gått tillbaka.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Netflix har redan rapporterat, Facebooks rapport är på ingång, Apple kommer på tisdagen, liksom Googleägaren Alphabet och Microsoft. Spotify och Amazon kommer senare i veckan.

Facebook: Marknaden förväntar sig att intäkterna ökar med 49 procent på årsbasis, enligt en sammanställning från Yahoo Finance. Aktien har hittills i år gått upp med 35,36 procent.

Amazon: Marknaden förväntar sig 29 procents intäktstillväxt och ett resultat som stärks 19 procent på årsbasis, enligt en sammanställning från Yahoo Finance. E-handeln har växt kraftigt under pandemin, och frågan är om det fortsätter vara medvind nu när allt fler restriktioner hävs. Amazonaktien har hittills i år gått upp med 12,2 procent.

Apple: Marknaden förväntar sig en intäktstillväxt på 22,7 procent på årsbasis, medan resultatet förväntas stiga 55 procent enligt en sammanställning från Yahoo Finance. Aktien har hittills stigit 12 procent i år.

Netflix: Bolaget har redan kommit med sin rapport som visade att intäkterna steg 19 procent på årsbasis medan rörelseintäkterna steg 36 procent. Aktien har fallit 4,68 procent hittills i år. Strömningstjänsten fick 1,5 miljoner nya abonnenter under andra kvartalet. Det är fler än vad bolaget självt räknat med, men färre än vad analytikerna väntat sig. Nettovinsten blev 1,4 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 1,7 miljarder dollar föregående kvartal. Omsättningen för perioden blev 7,3 miljarder dollar. I en kommentar sade bolaget att pandemin "skapat ovanligt ojämna resultat" i verksamheten.

Alphabet (Google): Marknaden förväntar sig att intäkterna stiger med 46 procent på årsbasis medan vinsten per aktie förväntas stiga 90 procent. Bolaget har slagit förväntningarna rejält de senaste kvartalen vilket också kan skapa skuggförväntningar. Aktien har hittills i år stigit 52 procent.

Källa: Avanza