DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Här kämpar svenska laget mot hård europeisk konkurrens – ”Jättesvåra uppgifter”

Henrik Gustafsson tävlar i personbilsteknik och Andreas Strömgren är chefsexpert inom IT-teknik. Bild: Emil Andersson

Stenhård konkurrens, tuffa tävlingsuppgifter och höga nerver – Yrkes-EM i danska Herning är igång och de svenska deltagarna kämpar på i allt från verkstad och serverhallar till kök. "Jag älskar att se hur ungdomarna får jobba", säger expertcoachen Andreas Strömgren efter första tävlingsdagen.

Första tävlingsdagen på Yrkes-EM, EuroSkills, är avklarad. I den enorma arenan i Herning i Danmark har nästan 600 tävlande gjort sitt bästa för att ta hem medaljer.

En av dem är bilmekanikern Henrik Gustafsson. Under första tävlingsdagen fick han göra många tester, som handlade om allt från elektriska mätningar till att plocka ihop motorer.

– Det är otroligt kul att vara här. Man har laddat för det här så länge.

Till vardags jobbar han med att laga jordbruksmaskiner på en verkstad i Borlänge. Bilar är alltså inte det som han normalt mekar med. Men skillnaden är inte så stor och han har tidigare jobbat med bilar i tre och ett halvt år.

– Jag gör mitt bästa och så får vi se hur långt det räcker. Målet är att ha sjukt kul och knyta nya kontakter, säger Henrik Gustafsson.

En som mekar med lite större fordon är lastbilsmekanikern Abdullah ”Abbe” Tumturk som TN intervjuade redan inför tävlingarna. Han verkar nöjd efter sin första tävlingsdag.

– Det känns riktigt bra att vara i gång. Även om första dagen har varit tuff så har vi två dagar och fyra moduler kvar, säger han.

Vad är det som har varit tufft?

– Det är svåra fel att laga och det är märken som man inte har jobbat med. Det är komplicerade fel som bygger på varandra och man måste lösa det första felet för att kunna gå vidare, säger Abbe Tumturk.

”Tävlingen är gjord så att man inte ska hinna alla. Det viktigaste är att jag har använt rätt metod”, säger Abbe Tumturk Bild: Emil Andersson

Han förklarar att stressen som uppstår måste bearbetas samtidigt som tävlingsuppgifterna ska utföras.

Vad tror du om dina prestationer idag?

– Jag har ofta prestationsångest, men jag det har gått ganska bra. Jag blev klar med många fel på lastbilen. Jag blev inte klar med alla, men tävlingen är gjord så att man inte ska hinna alla. Det viktigaste är att jag har använt rätt metod, säger Abbe Tumturk.

Experterna skapar tävlingarna

Det är experterna, som samtidigt är de tävlandes coacher, som skapar tävlingsutmaningarna. Andreas Strömgren är Sveriges expert på IT-teknik och dessutom chefsexpert för sitt yrke under Yrkes-VM. Han har förberett sig för tävlingarna i två år.

– Jag har knappat hem mycket material som vi ska jobba med, lett experterna som är ansvariga för att ta fram tävlingsuppgifterna och nu är jag ansvarig på plats för bedömningen av de tävlande och för att allt flyter på som det ska, säger han.

”Jag har haft väldigt kul i köket och förhoppningsvis speglar det sig i god mat.”

IT-teknikerna har tre olika tävlingsuppgifter. De ska dels bygga upp ett komplext företagsnätverk, dels utföra en uppgift i Windows och till sist en i Linux.

– Det är egentligen samma uppgift som Windows, men helt open source. Det är lite mer ovanligt och kräver kanske lite mer ovanlig kunskap.

Är det svåra uppgifter?

– Det är jättesvåra uppgifter, säger Andreas Strömgren.

Varför är det viktigt att det är svårt?

– Vi vill ju få fram de bästa i Europa, så det är viktigt att det är utmanande – och att det är utmanande även för dem som är allra allra bäst.

Nu har du förberett dig för det här under en väldigt lång tid. Hur känns det att vara här?

– Det är helt fantastiskt! Jag älskar att vara här! Jag älskar att se hur ungdomarna får jobba och sätta tänderna i det här.

Andreas Strömgren konstaterar att det första tävlingsdagen gick bra.

– Vi har haft några små problem, men det är nog mest nerverna som spelar in, skulle jag tro.

Kocken Ellen Rosdahl, som TN nyligen träffade med hennes chef Jonas Lagerström, nynnade på samma glada melodi hela tävlingsdagen. Det varett sätt att stänga ute allt ljud runt omkring i den stora arenan. Till skillnad från när hon tävlade på Yrkes-VM i Lyon förra året har hon i år ett öppet kök. Men hon trivs med tävlingen.

– Jag är väldigt nöjd. Jag har haft väldigt kul i köket och förhoppningsvis speglar det sig i god mat.

”Jag har haft väldigt kul i köket och förhoppningsvis speglar det sig i god mat”, säger Ellen Rosdahl. Bild: Emil Andersson

Hon tycker att tävlingarna är välorganiserade och hon känner att hon har tillräckligt med tid för att laga sin mat.

– Och så är det allmänt skön stämning bland experter och tävlande, säger Ellen Rosdahl.

De första tävlingsuppgifterna bestod för hennes del i att bland annat laga inkokt lax med tillbehör. Den uppgiften kände hon till sedan tidigare och kunde göra sin variant med svenska smaker. Men bara dagen innan tävlingen fick hon veta vad den hemliga vita fisken till den andra uppgiften var, nämligen gös.

– Det är jag väldigt glad och tacksam för. Jag känner mig riktigt bekväm med det, säger hon.

Hur känns det nu inför de kommande två dagarna?

– Det känns jättebra! Imorgon (torsdag, reds. anm.) är min mest stressiga dag. Det är tre rätter som ska lagas på samma tid som idag. Men jag ser väldigt mycket fram emot det, säger Ellen Rosdahl.