KOMPETENSKRISEN
Städbranschen: Arbetslösa vill inte ha våra jobb – ”Skickar ansökan för att få bidrag”
Arbetssökande som går under jorden, tackar nej till jobb eller hoppar av mitt i processen. Trots goda möjligheter att erbjuda jobb brottas städbranschen med allvarliga rekryteringsproblem. ”I 70 procent av fallen får vi inte ens en första kontakt”, säger Lena Nordin på HomeMaid till TN.
TN har nyligen rapporterat om hur restaurangbranschen brottas med ett växande problem av oseriösa jobbansökningar. Nu kommer liknande vittnesmål från företagare i städbranschen.
– Vi får in ungefär 1 000 ansökningar varje månad, men kvaliteten är så låg att de snarare skapar mer arbete än löser våra rekryteringsbehov, säger Lena Nordin, HR-chef på städföretaget HomeMaid.
HomeMaid behöver anställa runt 100 personer i månaden till sina olika kontor, och förutsättningarna att kunna erbjuda arbete är väldigt goda, berättar Lena Nordin. Det behövs ingen akademisk examen och det finns en bra intern lärningskurva för att bli bättre på sitt jobb.
70 procent försvinner
Trots det leder bara en procent av de ansökningar som HomeMaid får in via Arbetsförmedlingen till anställning.
– I 70 procent av fallen får vi inte ens en första kontakt. I vissa fall kommer vi lite längre, men kandidaterna faller av under vägen. I vissa fall startar en anställning, men personen slutar efter bara några dagar på jobbet, det vill säga under introduktionen, säger Lena Nordin.
”De flesta svarar inte ens när vi försöker kontakta dem.”
Enligt en rapport från Almega Serviceföretagen uppger 24 procent av företagen att den största utmaningen är att arbetslösa tackar nej till erbjudna jobb. Lena Nordin känner igen sig i detta.
– De flesta svarar inte ens när vi försöker kontakta dem. Andra visar så lågt intresse att det inte är genomförbart att anställa dem, säger hon.
Svaga incitament
Enligt Lena Nordins kollegor, som hanterar rekryteringen, är den största anledningen Arbetsförmedlingens svaga incitamentsstruktur.
– Det vill säga att många skickar iväg en ansökan för att få bidrag, snarare än att de egentligen är intresserade av att arbeta hos oss, säger Lena Nordin.
För att komma runt problemet har HomeMaid börjat lägga större vikt vid nätverk och rekommendationer.
– Tyvärr går det inte lika snabbt som vi skulle behöva, vilket gör att rekrytering fortsatt är en utmaning för oss och ett viktigt fokusområde för att kunna driva vår verksamhet enligt plan, säger Lena Nordin.
Samtidigt vill hon nyansera bilden:
– Vi är väldigt stolta över våra medarbetare. De kommer från ett 70-tal olika länder och gör ett jättebra och viktigt jobb hos våra kunder. Många är på sitt första jobb här i Sverige och lär sig både språk och kultur på våra arbetsplatser, och andra som har varit här längre berikas av alla fina möten med nya kulturer och olika personligheter. Om vi som samhälle lyckas bli bättre på att matcha människor med jobb finns det stor potential att få fler i arbete.
Få sökande med rätt kompetens
Emma Unevik, vd för Stockholms Städsystem med omkring 120 anställda, ser liknande problem i sin verksamhet.
– Vi får in en hel del spontanansökningar. Men det är få sökande som har rätt kompetens och som har beaktat kraven vi ställer, säger hon.
”Man blir lite ledsen när man erbjuder en arbetslös person ett riktigt bra jobb och personen tackar nej.”
Stockholms Städsystem har också erfarenhet av att arbetslösa tackar nej till erbjudna tjänster eller försvinner helt när ett konkret jobberbjudande ges.
– Jag har även varit med om att vi erbjudit jobb till en person som var arbetslös och väldigt kontaktsökande. När vi till slut erbjöd en tjänst så försvann han och jag har inte sett röken av honom sen dess. Man blir lite ledsen när man erbjuder en arbetslös person ett riktigt bra jobb och personen tackar nej. Man tänker att det borde vara tvärtom, att det ska vara förenat med glädje att äntligen få ett jobb, säger Emma Unevik.
Kvaliteten på ansökningarna varierar. Vissa är bra, medan andra är extremt bristfälliga.
– Det är inte alls ovanligt att man får ett mejl med en enda mening i, säger hon.
Webbplats sållar
För att bemöta den problematiken har Stockholms Städsystem tagit fram en digital arbetsintervju på företagets webbplats.
– När sökande hänvisas till den hoppar de flesta av. De orkar inte besvara frågorna, vilket endast tar cirka fem minuter att göra.
För att lösa problemet med både hög arbetslöshet och kompetensbrist efterfrågar Emma Unevik både stärkta incitament och bättre arbetsmarknadsåtgärder.
– Regeringen behöver öka incitamenten för att ta ett jobb. Vi kan inte ha bidrag, oavsett form, som gör det mer lönsamt att gå hemma. Samtidigt behövs insatser som gör fler anställningsbara, till exempel yrkesutbildningar och svenskundervisning, säger hon.
Parallellt behövs mer lättillgängliga regler för arbetskraftsinvandring:
– En så enkel sak som att kräva heltid och kollektivavtalsenlig lön vid arbetskraftsinvandring istället för ett lönegolv hade underlättat mycket. Risken är att kompetensbristen blir tillväxthämmande – och det är det sista Sveriges ekonomi behöver just nu.
Kontrollarbetet kan bli bättre
I TN:s tidigare artikel kommenterade Arbetsförmedlingen att det är viktigt att arbetsgivare tipsar om de misstänker oseriösa ansökningar. På vem ligger då ansvaret? Mattias Olofsson, enhetschef på enheten för Granskning och kontroll, utvecklar detta i en ny kommentar.
”Det är den arbetssökandes ansvar att söka jobben på bästa möjliga sätt. Arbetsförmedlingen är vanligtvis inte med vid kontakter mellan arbetsgivare och arbetssökande. Vi är därför tacksamma om arbetsgivarna informerar oss om de upplever att arbetssökande exempelvis har skickat in oseriösa ansökningshandlingar”, svarar han.
Samtidigt betonar han att myndigheten inte har möjlighet att granska själva innehållet i de ansökningar som skickas.
Han lyfter att myndigheten kontinuerligt utvecklar sina metoder för att förbättra kontrollarbetet.
”Vi vill att arbetsgivare ska hitta rätt kompetens så effektivt som möjligt, och där är kontrollarbetet en viktig pusselbit. Kontrollen har under de senare åren blivit allt bättre. Bland annat har vi centraliserat kontrollen av de arbetssökande, och infört en automatiserad och delvis riskbaserad granskning av aktivitetsrapporterna. Detta har lett till en ökad effektivitet i kontrollen”, säger Mattias Olofsson.
Men det finns alltid utrymme för förbättring.
”Det finns alltid mer att göra. Därför är ett av myndighetens fokusområden att fortsätta att förbättra kontrollarbetet”.