EU:S FRAMTID

Ericssons ordförande: Europa riskerar att bli frånåkt igen

Jan Carlson, styrelseordförande för Ericsson, varnar för att innovationskraften i Europa riskerar att hållas tillbaka. Bild: Christine Olsson/TT

Regleringar riskerar att leda till att innovationen i Europa hämmas, och det i ett läge när vår digitala infrastruktur redan har halkat efter USA:s. Det anser Ericssons ordförande Jan Carlson. ”Vi behöver agera snabbt”, säger han till Di.

Enligt Jan Carlson har Europa för många telekomoperatörer vilket gör att de får svårt att konkurrera med sina motparter i USA och Indien, där varje operatör har många miljoner fler abonnenter. Det har lett till för långsamma investeringar i utbyggnaden av digital infrastruktur i Europa, förklarar han för Dagens industri.

Carlson vill se att mer görs för att konsolidera Europas telekombolag och varnar för att regleringar riskerar att stoppa utvecklingen. Han anser att mer måste göras för att stimulera innovationskraften i Europa.

”Det händer så mycket nu även inom AI-området. Vi har sett hur Europa blev efter i 4G, samtidigt som det skapades arbetstillfällen och tillväxt i USA. Nu ser vi en risk i att det här upprepas igen och då drabbas även företag och det blir på en annan nivå. Jag hoppas man nu inser att vi behöver agera snabbt”, säger Jan Carlsson till Di.

Di: ”Vi får inte reglera ihjäl saker och ting”