BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Ledare: Dåligt fungerande infrastruktur skadar tilltron till Sverige

Trafikvärdar hjälper tågresenärer på Stockholms central med information om försenade avångstider. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

En gång i tiden tävlade Sverige med Schweiz om att vara världens mest välfungerande land. Sedan dess har det gått utför. ”Det går inte att leva på gamla meriter hur länge som helst”, skriver Göteborgs Posten i en ledare.

Inställda och försenade tåg har blivit vardag i Sverige. Förra året var 30 procent av långdistanstågen i Sverige försenade med mer än fem minuter, vilket enligt myndigheten Trafikanalys är den sämsta siffran på tio år. Nu har det gått så långt att människor inte längre vågar lita på att tågen ska komma fram i tid, skriver Göteborgs Posten i en ledare.

”Dåligt fungerande infrastruktur är mer än en fråga om effektivitet i snäv bemärkelse. Det gör också något med ett samhälle. Det gör något med framtidstron och tilltron till det egna landet – speciellt när andra centrala samhällspelare som skolan, posten och energiförsörjningen, samtidigt ger intryck av att vara på dekis”, heter det i ledaren.

GP: Det gör något med vårt land när tågen inte går i tid