DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Debatt: Ideologin för löntagarfonderna är fortfarande ett hot

Fredrik Segerfeldt Bild: Kate Gabor

Löntagarfonderna innebar ett motstånd mot den fria företagsamheten och företagens vinster. 40 år senare finns den ideologin fortfarande kvar, skriver Almegas Fredrik Segerfeldt i en debattartikel i Expressen.

20 procent av företagens vinst skulle överföras till löntagarfonder. Det var det förslag som 100 000 företagare protesterade emot för 40 år sedan – ett förslag som skulle ha förvandlat Sverige till Nordeuropas Jugoslavien. Det menar Almegas näringspolitiske expert Fredrik Segerfeldt på Expressens debattsida.

”Drivkraften bakom politiken var inte tillväxt och välfärd, utan ideologi”, skriver han.

Om förslaget hade blivit verklighet skulle LO efter två decennier har varit majoritetsägare i företag som Electrolux, SKF och Trelleborg, konstaterar debattören. Och samma ideologi som låg bakom löntagarfonderna är den som idag anklagar företag från att dränera välfärden på resurser, hävdar han.

”Kampen för fri företagsamhet är aldrig vunnen. Det är i stället en evig strid, som med jämna mellanrum blossar upp. Nu är vi återigen i en period då företagsamhetens fundament ifrågasätts. Men vinst är inte en stöld från någon annan, utan en ersättning för risk och en viktig signal om vad som fungerar och inte”, skriver Fredrik Segerfeldt.

Debatt: Välfärdsföretag jagas med vulgär retorik