DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Bättre med smart välfärd än slöseri med skattepengar

Bild: Adam Ihse/TT, Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Göteborgs stad levererar sämre välfärd än många andra kommuner. Nu behövs effektivisering, menar Svenskt Näringslivs Rudolf Antoni.

Effektiviseringspotentialen i Sveriges kommuner är stor. Minst 40 miljarder som skulle kunna frigöras för att anställa mera personal, genomföra investeringar eller sänka skatterna, konstaterar Svenskt Näringslivs regionchef i Västra Götaland, Rudolf Antoni, på GP Debatt.

Men trots potentialen levererar Göteborgs stad inte som förväntat. Kvaliteten på stadens äldreomsorg är sämre än i många andra städer, till tolv procent högre kostnader, enligt debattören.

”Jag har full förståelse för att kommunpolitiker ropar efter mer statliga bidrag. Men det är svårt att motivera. I Göteborg finns det redan en stor potential i att använda skattebetalarnas pengar på ett mer effektivt sett. Om effektiviseringar uteblir på grund av ständigt ökade resurser får vi i praktiken mindre vård, skola och omsorg per skattekrona. Det ligger inte i någons intresse”, skriver han.

Han menar att Göteborgs politiker borde ropa efter ökad tillväxt för att finansiera stadens välfärd på lång sikt.

”Det krävs politisk vilja om vi på riktigt ska kunna jämföra oss med, lära av och efterlikna de absolut bästa kommunerna i landet. De som lyckas leverera välfärd av hög kvalitet till låga kostnader, utan att höja skatten eller vänta på att någon annan ska göra jobbet”, skriver Rudolf Antoni.

GP Debatt: Organisera välfärden smartare i stället för att be staten om mer pengar