DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Rapport: Kemikalieskatten dyr och sämre för miljön

Den 17 april anordnade ElektronikBranschen ett samtal i riksdagen om skatten på elektronik.

En färsk rapport visar att elektronikskatten eller kemikalieskatten inte bara gör det dyrare för svenska konsumenter utan den är också sämre för miljön.

Detta är uppgifter från en rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen. Forskningen, statens myndigheter och branschen är alla kritiska till skatten.

– Elektronikskatten ger negativ miljöpåverkan, onödigt dyra priser för konsumenterna och den minskar sysselsättningen. Regeringen måste avskaffa skatten nu, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen, i ett uttalande.

Det finns en rad problem med elektronikskatten/kemikalieskatten. Svenska konsumenter tvingas köpa mindre hållbara produkter än de annars skulle på grund av att skatten ökar priset på produkten i onödan.

– Skatten mot­verkar sitt syfte genom att kunder tenderar att välja billigare, mindre hållbara och miljövänliga produkter på grund av den ökade kostnaden som skatten för med sig, vilket strider mot det ursprungliga målet som jag tolkat det, att främja inköp av mer hållbara och miljövänliga alternativ, säger Mattias Lindahl, professor i EcoDesign vid Linköpings universitet och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomim, i ett uttalande.

PM: Ny rapport: Elektronikskatten nu 670 kronor - ger negativ miljöeffekt