FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Ny rapport: 3 av 10 vill jobba efter pensionsåldern

Bild: Pontus Lundahl/TT

29 procent av svenskarna planerar att jobba efter pensionsåldern. Det visar en ny undersökning från Cool Company.

– Det är svårt att säga huruvida rapporter om fattigpensionärer eller det faktum att vi är friskare och lever längre har störst inverkan på att fler vill arbeta efter pensionsåldern. Troligtvis är det en kombination av att man både vill och kan hålla i gång samt behöver dryga ut pensionspotten för fler goda år, säger Matilda Backelle, kommunikationschef på Cool Company, som tar fram Frilansrapporten som baseras på siffror från Kantar Sifo.

Av svenskar i åldern 18-65 planerar 29 procent att jobba hel- eller deltid efter pensionsåldern. Störst är siffran i Stockholm och Göteborg.

44 procent av svenskarna känner oro för sitt arbetsliv på grund av världsläget och ekonomin. Framför allt är det unga som känner sig oroliga.

– Nästan dagligen kan man läsa i tidningarna om nedskärningar, varsel och andra typer av negativa nyheter för arbetstagaren, vilket självklart skapar oro. Inte minst för unga som ännu inte hunnit få in en trygg fot på arbetsmarknaden. Men vi lever i en föränderlig tid och det finns idag fler sätt än tillsvidareanställningar för att slå sig fram på arbetsmarknaden, säger Matilda Backelle.

Pressmeddelande: 3 av 10 planerar att jobba efter pensionsåldern - och varannan ung känner oro inför arbetslivet