ELEKTRIFIERINGEN

Biltillverkare går samman – storsatsar på laddstolpar

Biltillverkare i USA ska bygga ett nätverk av laddningsstationer. Arkivbild Bild: Michael Sohn/AP/TT

Ekonomi (TT-AP)

Sju stora biltillverkare går ihop för att bygga ett nätverk av laddningsstationer för elfordon i Nordamerika, vilket nästan kommer att fördubbla antalet laddstolpar i USA och Kanada.

De sju biltillverkarna: General Motors, BMW, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes och Stellantis säger att de ska medverka i en mångmiljardsatsning för att bygga ett nätverk av 30 000 laddstolpar i städer och längs med färdvägar i USA och Kanada.

Syftet är att påskynda övergången till elfordon och dämpa oron för att det inte ska finnas laddstolpar tillgängliga för långdistansresor. Bilföretagen säger i ett gemensamt uttalande att de vill bygga ett "ledande nätverk" av pålitliga laddningsstationer i Nordamerika.

Nätverket beräknas ha 10–20 laddningsstolpar per laddningsstation, vilket innebär mellan 1 500 och 3 000 stationer. För närvarande finns det 8 700 laddningsstationer i USA och Kanada med nästan 36 000 laddstolpar, enligt det amerikanska energidepartementet. Elbilstillverkaren Tesla har flest antal stationer i Nordamerika med över 22 000 laddstolpar.

De sju biltillverkarna uppger att nätverket av laddningsstationer ska vara tillgängligt för alla ägare av elfordon och att de kommer att ha anslutningar för såväl Teslas laddkablar som för andra biltillverkares laddningssystem.