ELKRISEN

"Kraftig försämring i elförsörjning kommande år"

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Politik (TT)

Kraftbalansen kommer att försämras påtagligt under ett antal år, uppgav Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe vid en presskonferens på tisdagen. Regeringen ska utreda driftsäkerheten. Men stänger dörren för elstöd.

Volatilitet i elpriser och låg överföringskapacitet är ett enormt problem ännu, och Sverige har ett fortsatt ganska ansträngt läge när gäller elförsörjningen, konstaterar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff på tisdagen.

Sverige är i stort sett beroende av import under timmar med särskilt hög belastning, enligt Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

– Vi kommer att få en kraftig försämring ett antal år framöver eftersom efterfrågan av el ökar, men produktionen ökar inte i samma takt, säger hon på pressträffen.

Regeringen kommer att tillsätta en utredning om elmarknaden som ska främja långsiktiga investeringar och ge Svenska kraftnät i uppdrag att återkomma med förslag om en ny norm för driftsäkerhet. Detta för att bland annat undvika att elsystemet, som idag, belastar södra Sverige för tungt, med högre elpriser som följd.