RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Efter räntesmockan: Så dyrt blir ditt bolån nu

Bolånetagare kan få knappa marginaler nu, och rentav behöva sälja sin bostad, enligt Sharon Lavie, sparekonom på Lendo. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Riksbankens räntesmocka är en hård smäll för bolånetagarna.

För hushåll med bolån på fem miljoner kronor kan endast räntekostnaderna hamna på nära en kvarts miljon per år.

Med Riksbankens nya höjning av styrräntan till 3,75 procent beräknas bankernas boräntor landa omkring 4,5 procent, även om det kan variera från en bank till en annan.

– Det här kommer inte att lämna något hushåll oberört, om man inte har extremt höga inkomster, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, till TT.

För dem som har bolån på en miljon kronor landar de totala räntekostnaderna med den nya räntan exempelvis på omkring 45 000 kronor per år, en ökning med 2 500 kronor årligen.

Räntechock trots kalkylränta

Trots att de flesta som har bolån har fått lånet beviljat utifrån en kalkylränta som förutsätter att de klarar 5-6 procents ränta, riskerar dagens räntestorm att pressa många hushåll till smärtgränsen, menar hon.

För högt belånade hushåll som inte har byggt upp en buffert eller hunnit amortera ned sina lånekostnader kan marginalerna bli väldigt knappa.

– En del bolånetagare kanske också ha råkat ut för något under året. De kanske har separerat, blivit arbetslösa eller bara belånat sig väldigt högt, säger Sharon Lavie.

Hennes råd till hushåll som drabbas av de höga räntorna är att sätta sig ned och göra en prioriteringsordning, fundera på hur de ska klara av det.

– Man kanske behöver stryka utlandssemestern eller sälja bilen.

Lån som löper ut

Många hushåll har suttit med bundna lån som nu löper ut, och som de nu måste binda om under sommaren och hösten.

– För dem blir det en trippelhöjning av boräntan från en dag till en annan. Innan det händer måste man ha en handlingsplan, säger Sharon Lavie.

Även om marknadsläget inte är det bästa för att sälja sin bostad kan det gå så långt att det blir nödvändigt, menar hon.

– Skulle du hamna i en situation när du inte kan betala dina lån, prata först med din bank och hör om du kan få en amorteringspaus. Annars kanske du måste fundera på att hitta ett billigare boende, råder hon.

Ebba Blume/TT

Fakta

45 000 kronor i räntekostnad per år. Med dagens räntehöjning innebär det en ökning med 208 kronor per månad och 2 500 kronor per år.

Med ränteavdraget får man då tillbaka omkring 13 500 kronor per år.

135 000 kronor per år. Med dagens räntehöjning en ökning med 7 500 kronor per år och 625 kronor extra per månad.

Tillbaka i ränteavdrag: 40 500 kronor per år.

: 225 000 kronor per år. Med dagens räntehöjning en ökning på 12 500 kronor per år och 1 042 kronor per månad.

Tillbaka i ränteavdrag: 67 500 kronor per år.

Ränteavdraget är beräknat på hela räntekostnaden, inte bara på ränteökningen med 0, 25 procent.

Källa: Lendo