RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Därför är Sverige bland de första att sänka

Sverige är bland de länder som är först ut när det gäller räntesänkning. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Sverige är nästan först ut med räntesänkning i hela västvärlden. Orsaken är de räntekänsliga hushållen som pressat ekonomin.

– Hög skuldsättning och korta bindningstider har gjort att de höga räntorna slagit snabbare här, säger Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson.

Schweiz var allra först ut om man bortser från mindre aktörer som Tjeckien och Ungern. Med veckans räntesänkning till 3,75 från tidigare 4,00 procent tar nu Riksbanken plats i det lilla sällskapet som valt att sänka styrräntan hittills.

Att Sverige nu går i bräschen är både naturligt och har flera förklaringar, påpekar ekonomer som TT talat med.

De senaste årens kraftiga räntehöjningar har slagit extra hårt på svenska hushåll jämfört med invånare i många andra länder.

– Svensk ekonomi är mer påverkad av räntehöjningarna, säger Torbjörn Isaksson.

BNP har minskat fyra kvartal i rad och det placerar Sverige i tillväxtbotten senaste året. Arbetslösheten har ökat mer än i många andra länder, likaså konkurserna.

Det är huvudorsaken till att Sverige nu går före andra centralbanker, även om Europeiska centralbanken förmodligen bara ligger några veckor bort med sin första sänkning, enligt Torbjörn Isaksson.

Högre inflation

Sverige har fortfarande högre inflation än exempelvis Danmark och Finland, så det är inte huvudförklaringen till att Riksbanken går lite före.

Är Sverige mer räntekänsligt?

– Ja, det är vi, vi har hög skuldsättning, hushållen har korta bindningstider. Det har gjort att de högre räntorna har slagit snabbare här. Därför är behovet att lätta på bromsen större, säger Isaksson.

Fast svensk ekonomi är i grunden stark. Sverige har ett konkurrenskraftigt näringsliv, en "synnerligen ansvarsfull" lönebildning och starka statsfinanser, enligt Isaksson.

– Däremot är vi mer räntekänsliga.

Att Riksbanken nu väljer att gå i bräschen är både naturligt och bra, påpekar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist:

– Räntesänkningen med en hökaktig twist är det bästa man kan göra. Riksbanken visar att man tar det här första steget, är beredd att ta ytterligare steg men man vill hålla tillbaka förväntningarna, säger han.

Öppet hav

Robert Bergqvist beskriver samtidigt svensk ekonomi som befinner sig på ett öppet hav med ganska höga vågor där man är utsatt.

– Vi har samtidigt starka svenska statsfinanser som kan fungera som en krockkudde men jag tror Riksbanken är nöjd med att kunna visa att man i första hand tar hänsyn till det som händer inom svensk ekonomi. Det hade nästan varit tjänstefel att inte sänka räntan utifrån inflationsutfall och svårt för Riksbanken att ducka.

Olle Lindström/TT

Tobias Österberg/TT