DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Manpower: ”Het jobbsommar i finans- och fastighetssektorn”

Finans, fastighetssektorn och IT väntar sig en rejäl temperaturökning på arbetsmarknaden, konstaterar ManpowerGroup. Bild: Henrik Montgomery/TT

Enligt ManpowerGroup förväntar sig arbetsgivarna i finans- och fastighetssektorn en rejäl temperaturökning på arbetsmarknaden.

Enligt bemanningsbolagets arbetsmarknadsbarometer har sysselsättningsprognosen i finans- och fastighetssektorn ökat med 36 procentenheter till optimistiska +48 efter vårens dipp. Detta är i särklass högst bland de undersökta branscherna.

– Vi kan konstatera att nu måste fokus ännu tydligare vara att ta fram strategier för att minska gapet mellan arbetsgivarnas starka efterfrågan och den kompetens som finns att tillgå, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Samma trend syns i IT-sektorn som har en prognos på +30.

Hälsa-, sjukvård och Life Science-sektorn däremot minskar både på kvartals- och årsbasis och industrisektorn minskar på riksnivå jämfört med sommarens prognos.

Småföretagen i landet är något mindre positiva än tidigare medan de mellanstora och stora företagen tror på fortsatt stor efterfrågan när det gäller kompetens.

ManpowerGroup: ”Het jobbsommar väntas i finans- och fastighetssektorn”