DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ny rapport: Svenskarna trivs på jobbet

Daphne Enstam, chefsläkare på Feelgood. Bild: Pressbild

Fyra av fem svenskar ser sitt jobb som meningsfullt och tycker att det erbjuder delaktighet och påverkan. Det visar Feelgoods jobbhälsoundersökning, där 24 000 svenskar har svarat på frågor om hälsa, arbetsmiljö och livsstil.

Feelgoods jobbhälsorapport visar att 80 procent av svenskarna har en påtagligt positiv jobbsituation. Bara fem procent av männen och tio procent av kvinnorna upplever att de har för hög arbetsbelastning. Dessutom är det många som upplever olika friskfaktorer i arbetet. En sådan faktor är positivt arbetsklimat och kollegor, vilket stämmer in på 60 procent av dem som har svarat på enkäten.

Det enda försämrade resultatet i enkäten handlar om kvinnors upplevda hälsa. Färre kvinnor bedömer sin hälsa som ”bra” eller ”mycket bra” jämfört med tidigare år. Men förändringen kan inte knytas till arbetsrelaterade faktorer i rapporten.

– Resultaten i rapporten när det gäller kvinnors upplevda hälsa blir viktiga att följa över tid, och fördjupa sig i orsakerna. Vi ser dels sämre resultat för kvinnor jämfört med män över tid, dels försämringar på senare tid. Med de faktorer vi tittar på ser det ut att ha mer med psykosocial hälsa och hela livet att göra än med arbetslivet, säger Daphne Enstam, chefsläkare på Feelgood, i en kommentar.

Läs Feelgoods jobbhälsorapport.