DEN SVENSKA EKONOMIN

Regeringen och SD drar ut på myndighetsjakt

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i samtal med finansminister Elisabeth Svantesson (M). Båda vill minska antalet myndigheter. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen ska ge sig ut på myndighetsjakt, med Sverigedemokraterna som drevkarl.

– Vi har många och tror inte att alla behövs, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

I vårpropositionen skriver regeringen att utgifterna i den statliga förvaltningen ska synas. Verksamheter ska ses över och prioriteringar ska ske. Antalet myndigheter bör minska, enligt propositionen.

TT: Vilka myndigheter är det som är överflödiga?

– Det kommer vi att återkomma till. Men jag ser ett stort behov av att både effektivisera och minska antalet myndigheter, det är ett arbete som påbörjas nu, säger finansministern.

Ny strid kan förutses

Förra året lades Delegationen mot segregation ned, som ett resultat av att de nuvarande regeringspartiernas budgetreservation röstades fram i stället för den S-ledda regeringens budget hösten 2021.

Tre år tidigare, hösten 2018, fick Jämställdhetsmyndigheten ett preliminärt besked att avveckla när Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation, med stöd av Sverigedemokraterna, röstades igenom av riksdagen.

Myndigheten fick dock hjälp till fortsatt existens av S-MP-regeringen som då hade stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Liberalerna upprördes av nedläggningsbudet och en strid kan förutses på nytt, om SD, M och KD vill försöka lägga ner myndigheten igen.

"Inte mest prioriterade"

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt hävdar att det finns många myndigheter som kan läggas ned, men han vill inte lista dem nu. På frågan om Jämställdhetsmyndigheten hör dit, säger han:

– Jämställdhetsmyndigheten är inte den mest prioriterade att behålla, i min värld.

SD har också pekat ut den nybildade myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter i Lund som en kandidat för nedläggning, om SD får råda.

Lars Larsson/TT