RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Centralbankschef vill dra i räntebromsen

Portugals centralbankschef Mario Centeno vill att ECB ska gå försiktigare fram när det gäller framtida räntehöjningar. Arkivbild. Bild: Armando Franca/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

En höjning med 0,25 procentenheter räcker gott för Europeiska centralbanken (ECB) vid nästa räntesked. Det anser ledamoten och Portugals centralbankschef Mario Centeno som därmed går emot flera av sina kollegor.

– Gällande maj så är antingen noll eller 25 punkter det som är möjligt. Jag ser ingen anledning till en större höjning, påpekar Centeno i samband med en intervju i Washington, USA, i anslutning till ett möte med Internationella valutafonden (IMF).

Flera andra röster har höjts för att ECB ska fortsätta med 50 punkters höjning, i så fall den fjärde i rad, för att tackla inflationen som dock har dämpats i flera länder runtom i Europa.

Mario Centeno lyfter det faktum att flera centralbanker, utöver ECB, nu valt att höja styrräntan, en sådan synkroniserad höjning får enligt Centeno betydande påverkan.

– Det här betyder att det blir en förstorad effekt, så vi kan reducera inflationen snabbare med mindre åtstramningar, säger han.