RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Matpriserna stiger inte lika snabbt

Matpriserna fortsatte stiga i mars. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi (TT)

Matpriserna fortsätter att stiga, men inte i lika snabb takt. Livsmedel och alkoholfria drycker blev 1,2 procent dyrare i mars jämfört med föregående månad, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

"Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på", säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Tittar man på prisutvecklingen jämfört med samma period förra året så har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med 19,7 procent, enligt SCB. I februari var samma siffra 21 procent.

"Så även om priserna fortsätter att öka så ökar de inte fullt lika snabbt längre", säger John Eliasson.

Annika Andersson/TT

Fakta

Inflationen enligt måttet KPI (konsumentprisindex) var 10,6 procent i mars. Enligt måttet KPIF (där räntan är borträknad) var inflationen 8,0 procent.

Mat väger tungt i Statistiska centralbyråns inflationskorg. Om matpriserna slutar stiga och energipriserna håller sig stabila kan inflationen minska med mellan 2 och 2,5 procentenheter, enligt SEB.

Källa: Statistiska centralbyrån, SEB