ELKRISEN

Ansökningsperioden för elstöd till företag förlängs

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på besök i kärnkraftverket i Forsmark. Bild: Christine Olsson/TT

Ansökningsperioden för Elkostnadsstöd till företag som drabbades hårt av höga elpriser hösten 2022 har förlängts till den 18 juni.

Stödet riktas till företag som har haft en betydande ökning av kostnader för el under perioden oktober–december 2022 jämfört med 2021. Många av dessa företag har fram till elprisuppgången varit livskraftiga samtidigt som de verkar på en global marknad och har små möjligheter att höja priset till sina kunder, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Om företagen drabbas alltför negativt riskerar det leda till spridningseffekter i svensk ekonomi samtidigt som Sverige riskerar att förlora viktig industri till utomeuropeiska länder.

– Flera elintensiva företag som är viktiga aktörer i leveranskedjan för stora svenska basindustrier har en ansträngd situation med anledning av de ökade energipriserna under vintern. Regeringen vill nu ge dessa företag en förlängd möjlighet att ansöka om stödet. Vi vill på detta sätt stötta och underlätta för våra företag så att de kan fortsätta verka i Sverige, säger energi- och näringsminister Ebba Busch, i ett uttalande.

Stödet hanteras av Energimyndigheten.

Elstödet för elintensiva företag förlängs