RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen faller oväntat mycket i eurozonen

Lägre inflation i euroländerna. Arkivbild Bild: Francois Mori AP/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen i eurozonen faller mer än väntat, enligt preliminär siffror för mars från statistikmyndigheten Eurostat. I vissa euroländer är inflationen nu nere på cirka 3 procent.

Inflationen i de 20 euroländerna föll till 6,9 procent i mars, från 8,5 procent i februari. Analytiker hade räknat med en nedgång till 7,1 procent, enligt en sammanställning av prognoser från Bloomberg.

Enligt preliminära EU-harmoniserade tal faller inflationen i Tyskland, eurozonens största ekonomi, till 7,8 procent i mars. Det kan jämföras med 9,3 procent i februari.

I Frankrike föll inflationen till 6,6 procent, från 7,3 procent i februari.

Inflationen faller även i de baltiska länderna – som drabbats värst av alla euroländer i den inflationsvåg som sköljt över Europa och USA under drygt ett år.

I Lettland föll inflationen till 17,3 procent i mars, ned från 20,1 procent i februari. I Estland till 15,6 procent, ned från 17,8 procent, medan det i Litauen blev en nedgång från 17,2 till 15,2 procent.

Lägst inflation bland euroländerna i mars hade Luxemburg och Spanien på 3,0 respektive 3,1 procent.

I Sverige uppmättes inflationen till 12 procent i februari. Den första beräkningen av marsinflationen från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer den 14 april.