RÄNTAN OCH INFLATIONEN

FI: Bolånetagare pressas allt mer

"För många hushåll har räntorna blivit en allt större utgift", skriver Finansinspektionen. Arkivbild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ekonomi (TT)

Bolånetagare pressas av stigande räntor, enligt Finansinspektionen (FI). Och enligt FI har 15 000 bolånekunder fått undantag för amorteringskrav det gångna halvåret.

Den stora majoriteten av nya bolåntagare har fortfarande goda marginaler, skriver FI i ett pressmeddelande. Men många har fått det betydligt tuffare ekonomiskt när räntor stiger och inflationen äter upp köpkraft.

"För många hushåll har räntorna blivit en allt större utgift och för nya bolånetagare går nu i genomsnitt 12 procent av den disponibla inkomsten till räntebetalningar", skriver FI.

"Det är nästan en tredubbling från 2021 och det är den högsta andel som uppmätts i Finansinspektionens kartläggningar", tillägger FI.

Enligt FI:s prognoser kan utgiften fortsätta växa till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023.

Olika scenarier

FI har skissat på olika scenarier, där räntan höjs och också elpriserna räknas in. Framför allt är det de som köpt bostad under senare tid som är känsliga, enligt FI.

I basscenariet för december i år räknar FI med en genomsnittlig rörlig ränta på 4,8 procent, och att inflationen verkligen har vänt rejält nedåt. Inflationen enligt måttet KPIF ska då ha vänt ned till 3,5 procent (i februari låg den på 9,4 procent). Elpriserna väntas kosta 1,02 respektive 1,16 i de dyraste elområden i Sverige. I detta scenario har cirka 5 procent av nya bolånetagare (ungefär 7 000 bolånetagarare) för lite pengar för att klara utgifterna.

Uppemot 6 procent

Men i det värre scenariot, som FI kallar stressat, har inflationen inte fallit tillbaka lika mycket. Då hamnar den genomsnittliga rörliga räntan på 6 procent, och KPIF på 6 procent. Elpriserna väntas var samma i som i basscenariet. Då, i det stressade scenariet, kommer runt 14 procent, eller 20 000, av de nya bolånetagarna att ha för lite pengar kvar.

FI kartlägger just nu hur bankerna använder den så kallade ventilen för att hjälpa bolånekunder som har svårt att hantera de högre räntekostnaderna. Det handlar om att banker får medge undantag för amorteringskrav.

"Den övergripande bilden i dag är att ventilen används i betydligt högre grad än de senaste åren. Från september 2022 till slutet av februari 2023 har ungefär 15 000 bolånekunder fått ett tillfälligt undantag från amorteringskravet", skriver FI.

Finansinspektionen, med den nye generaldirektören Daniel Barr, presenterar en bolånerapport. Arkivbild. Bild: Marko Säävälä/TT