EU:S FRAMTID

Förbättrad konkurrenskraft högt upp på EU-agendan

Statsminister Ulf Kristersson menar att förbättrad konkurrenskraft står högt upp på EU-dagordningen. Bild: Niklas Svahn/TT

USA:s klimatpaket IRA kan fungera som en väckarklocka som får EU att förbättra konkurrenskraften. Det sa Ulf Kristersson till journalister i samband med EU-toppmötet, skriver Nyhetsbyrån Direkt i ett telegram.

Frågan om förbättrad konkurrenskraft står högt upp på dagordningen, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

– IRA tvingar oss att tänka igenom: Vill vi ha konkurrenskraft i Europa eller ska vi acceptera att det är USA och Asien som är de drivande krafterna? sa han.

De stora statsstöden i president Joe Bidens klimatpaket Inflation Reduction Act, IRA, har fått EU-länderna att frukta för en massflykt av europeiska bolag till USA. Enligt Kristersson behöver EU minska regelkrånglet för företag, satsa på kompetensutveckling samt öka takten när det gäller forskning och utveckling.

BusinessEuropes ordförande Fredrik Persson räknade på onsdagen upp fem önskemål från den europeiska näringslivsorganisationen, där Svenskt Näringsliv ingår. Det handlar om bättre och enklare regelverk, lägre energikostnader för företag, en bred industristrategi som även tar hänsyn till småföretag, kompetensutveckling, samt väl avvägda och kortsiktiga statsstöd.