DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Krönika: Politikerna slösar med dina pengar

Skattebetalarnas vd Christian Ekström Bild: Pressbild

Politikerna slösar med skattebetalarnas pengar, trots att både de och skattebetalarna vill att pengarna ska gå till rätt saker. Det menar Skattebetalarnas vd Christian Ekström i en krönika i Smedjan och reder ut varför.

”För att kunna stoppa slöseriet, inte bara i det enskilda fallet utan också själva fenomenet, behöver man söka svaret på varför slöseri uppstår. Det svaret finns inte i det enskilda slöseriet. Men de enskilda exempel kan tjäna som vägvisare, i synnerhet om de utgör typfall vilka följer tydliga mönster”, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i Smedjan.

Han menar att samhällets resurser inte är oändliga, men att prioriteringar och målkonflikter är tuffa för politiker. ”Användningen av skattemedel en form av maktkamp, där intressegrupper drar åt olika håll”, skriver han.

Och det är skattebetalarna som förlorar, menar Christian Ekström.

”De bakomliggande faktorerna och mekanismerna lägger var för sig och i samverkan grunden för fortsatt slöseri och en sämre fungerande offentlig sektor än vad medborgarna ska kunna förvänta sig”, skriver han och avslutar:

”Genom att se mönstren kan vi dock ge oss möjligheten att göra något åt saken.”

Krönika: Därför slösar politiker med dina skattepengar