BOMARKNADEN

Rea på fritidshus lockar utländska köpare

Försäljningen av fritidshus har dämpats i Sverige det senaste året. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Den svaga kronan skapar husrea i Sverige för utländska köpare. Allra mest får de för pengarna i Kronobergs län, där mäklaren Christer Stjernfeldt har fullt upp.

Christer Stjernfeldt har ägnat hela mäklarkarriären sedan 1993 åt att sälja småländska hus till framför allt tyskar och danskar. Även då stod kronan lågt i kurs.

– Tongångarna är ungefär samma som 1993, det är ju rea för våra danska och tyska, holländska och schweiziska kunder. De utnyttjar tillfället också, så vi har jättemycket att göra.

Medan utländska husköpare på 90-talet i första hand var ute efter ett sommarhus är en mycket större andel nu ute efter ett hus där de kan vistas stora delar av året. Teknikutvecklingen och nya arbetsmönster som växte fram under pandemin har gjort det möjligt att sitta i en stuga på den småländska landsbygden och utföra sitt arbete på distans, konstaterar Christer Stjernfeldt.

"Trevligare landsbygd"

– Det har lett till en trevligare landsbygd – det lyser mer i fönstren än vad det gjorde för 30 år sedan. Fler och fler av våra kunder kommer att bo här större delen av året.

Försäljningen av fritidshus har dämpats i Sverige det senaste året. Enligt en sammanställning från Länsförsäkringar har antalet försäljningar minskat med nästan en tredjedel och snittpriset i hela landet har sjunkit med två procent på ett år.

I Kronobergs län, där även Jonas Hellström är verksam som fastighetsmäklare, har priset gått ner ännu mer, berättar han. Enligt Länsförsäkringar får man här 67 kvadratmeter fritidshus för en miljon kronor, vilket kan jämföras med 18 kvadratmeter i Stockholm och 28 kvadratmeter i Sverige i genomsnitt.

– Det är rätt många av enfamiljshusen som blir fritidshus, för det är egentligen ingen större prisskillnad. Man får väldigt mycket för pengarna om man köper ett enfamiljshus i en by, säger Jonas Hellström.

"Inte tveksamma"

De tyska köparna når han via Tysklands motsvarighet till Hemnet, Immoscout24. Han upplever att de inte är lika drabbade av ränteuppgången som många svenskar.

– De är inte tveksamma, de köper. Svenskarna är mer försiktiga. Det här är en känsla jag har, men jag har ingen statistik.

Utöver lågt pris har Småland också många andra attraktiva drag sett med tyska ögon, konstaterar han: Skogar, sjöar – och tystnad.

– Svenskarna vill till kusten, men de som är vana vid trängsel i Europa väljer tystnaden och lugnet.

Cecilia Klintö/TT

Så många kvadratmeter får köparna för en miljon kronor. Länen med de blligaste och dyraste kvadratmetrarna. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT

Fakta

I Sverige finns cirka 610 000 fritidshus. Av dem har strax över 38 000 (6,3 procent) utländska ägare.

Bland de utländska husägarna dominerar norrmännen (33 procent). Därefter kommer tyskar (28 procent) och danskar (26 procent).

Utländskt ägande av fritidshus är vanligast i Västra Götaland, Värmlands och Kronobergs län.

Källa: SCB juli 2022

Fakta

Mest fritidshus för pengarna får köparna i Kronobergs län (67 kvadratmeter för en miljon kronor), Örebro län (48 kvadratmeter), Västernorrlands län (45 kvadratmeter), Värmlands län (44 kvadratmeter) och Norrbottens län (43 kvadratmeter).

Minst fritidshus för pengarna får köparna i Stockholms län (18 kvadratmeter), Hallands län (20 kvadratmeter), Gotlands län (20 kvadratmeter), Västra Götalands län (23 kvadratmeter) och Jämtlands län (25 kvadratmeter).

Källa: Svensk Mäklarstatistik och Länsförsäkringar