DET NYA ARBETSLIVET

Arbetsglädjen viktigast för långtidsfriska medarbetare

Bild: Yuri Arcurs/peopleimages.com/Mostphotos

Vill du ha medarbetare som håller sig friska? Då ska du se till att de känner arbetsglädje på jobbet. Och den bygger på relationer och samspel, skriver Akavia Aspekt.

Det viktigaste för medarbetare är relationer, enligt Åsa Lundquist Coey, doktor i Management & Complexity, och betonar att det är en myt att det skulle vara att följa en vision.

Extra viktigt är arbetsglädjen på fysiska arbetsplatser, där vi känner av varandra med till exempel hälsningar och kroppsspråk.

– Men det här gäller även när vi arbetar på distans, eftersom vi bär med oss relationerna till de andra. Det räcker ju med att vi tänker på jobbet för att vi ska få en viss känsla i kroppen, säger Åsa Lundquist Coey till Akavia Aspekt.

– Arbetsglädje är något som kan uppstå med rätt förutsättningar i ett tillåtande sammanhang, där medarbetarna har gott om handlingsutrymme men också en tät kontakt med sin chef, fortsätter hon.

Hon menar att arbetsglädjen är en av nycklarna till att medarbetare ska vara långtidsfriska.

– Visst kan arbetsuppgifter och stress vara en stor belastning, men många gånger är det de mellanmänskliga relationerna som avgör hur vi mår, säger Åsa Lundquist Coey.

Akavia Aspekt: Bästa förutsättningarna för arbetsglädje