KOMPETENSKRISEN

Debatt: Färre utbildningar hotar grön omställning

Mikael Damberg (S) är en av de tre debattörerna som nu uppmanar regeringen att satsa mer på utbildning för att inte riskera den gröna omställningen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att skära ner på utbildningar samtidigt som Sverige har en stor kompetensbrist riskerar vårt välstånd, menar tre socialdemokratiska debattörer på Aftonbladet Debatt.

"Det är länder som ligger i framkant av den gröna omställningen som kommer se högst tillväxt och flest jobb”, skriver tre socialdemokratiska debattörer på Aftonbladet Debatt. Nu varnar de för att nedskärningar från regeringen ska styra utvecklingen åt fel håll.

Fler och fler branscher larmar om kompetensbrist.

”Det är i detta läge högerregeringen väljer att genomföra stora nedskärningar inom utbildning, omställning och yrkesutbildning.

I budgetpropositionen för 2023 skärs vuxenutbildningen ner med över en miljard. Yrkeshögskoleutbildningen med över 100 miljoner”, skriver de och räknar upp ett antal egna förslag som skulle innebära ökade satsningar på utbildningar. Det handlar bland annat om utbyggnad av branschskolor och ökade satsningar på yrkesvux.

Debattörerna menar att det krävs en politik för bättre elförsörjning och för den kompetens som behövs för att ge fler jobb, grön omställning och ökat välstånd.

”Annars riskerar investeringarna och jobben hamna i andra länder. Det vore inte bra för Sverige”, skriver de.

Debatt: Kompetensbrist hotar gröna omställningen