DET SVENSKA SKATTETRYCKET

S: Regeringen sölade – staten missade miljoner

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Staten går miste om hundratals miljoner i skatteintäkter från energibolagens övervinster eftersom regeringen väntat med att införa det tillfälliga intäktstak som EU-länderna enats om, hävdar Socialdemokraterna.

– Regeringen har dragit fötterna efter sig, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg på en pressträff.

Socialdemokraterna har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på hur mycket intäkter som taket hade resulterat i under december, när det skulle ha varit infört om Sverige följt övriga EU-länder.

Regeringen har skjutit upp införandet av intäktstaket till den 1 mars i år, och det ska gälla i tre månader. Om det hade införts i Sverige den 1 december så hade det gällt december, januari och februari.

I december var elpriserna de högsta som noterats i Sverige.

I slutet av november meddelade dock regeringen att intäktstak inte kunde införas från december eftersom det, enligt regeringen, kräver ändringar av svensk lagstiftning. Det skulle inte hinnas med att få det på plats.

Hade taket varit på plats i december hade det kunnat ge 400 miljoner i intäkter från bolagens övervinster bara den månaden, hävdar S och hänvisar till beräkningar som riksdagens utredningstjänst gjort.

I den proposition som har gått till riksdagen nyligen räknar regeringen med att taket ska resultera i sammantaget cirka 150 miljoner i nettointäkt för perioden mars till och med maj.

Lars Larsson/TT