EU:S FRAMTID

Kristersson: "EU står inför flera kriser"

Statsminister Ulf Kristersson besöker under dagen Paris och president Emmanuel Macron med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet. Bild: Francois Mori/AP

EU (TT)

Statsminister Ulf Kristersson (M) är i Paris för ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron, med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet.

– Vi kommer att jobba för ett grönare, friare och säkrare EU, säger Ulf Kristersson.

Resan är den första som genomförs sedan Sverige tog över EU-ordförandeskapet den 1 januari 2023. Tidigare ordförandeland var Tjeckien.

Vid lunchtid hölls ett gemensamt pressanförande med president Emmanuel Macron på Élyséepalatset i centrala Paris.

Den svenske statsministern konstaterar att Sverige tar över ordförandeklubban i en tid när EU genomgår flera parallella kriser.

– Den ryska invasionen av Ukraina är naturligtvis den värsta, men vi måste också hantera energikrisen, klimatkrisen och den stigande inflationen, säger Ulf Kristersson.

Ukraina i fokus

– Vi kommer att jobba tillsammans och med målmedvetenhet för ett grönare, friare och säkrare EU.

Enligt Kristersson är detta nyckelord för det svenska ordförandeskapet.

Högst på den svenska regeringens prioritetslista som EU-ordförande ligger fortsatt stöd till Ukraina.

– Vi kommer också att fokusera på energisäkerhet och den gröna omställningen. Kriget har gjort det tydligt för hela Europa att stabil, fossilfri energiförsörjning är avgörande för vår säkerhet.

Han passade också på att tacka Frankrike för stödet i samband med Sveriges och Finlands Natoansökan, som Macron godkände i somras.

Ny kärnkraft

På agendan står också kärnkraft. Vid en pressbriefing med svenska medier inför mötet ska Ulf Kristersson ha betonat att han vill att Sverige och Frankrike ska ha ett djupare samarbete kring kärnkraftsfrågan i framtiden, skriver Aftonbladet.

Bland annat pekade Kristersson på att Frankrike är ett av få länder i världen som tillverkar kärnkraftsreaktorer.

– Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer, jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft, säger statsministern enligt Aftonbladet.

Rättad: I en tidigare version angavs fel tidigare ordförandeland.

Fakta

Sverige är ordförande i EU:s ministerråd 1 januari–30 juni.

Svenska ministrar och tjänstemän kommer att leda förhandlingar i uppemot 300 frågor under cirka 2 000 möten i främst Bryssel och Luxemburg.

Sverige ska inte bara hitta kompromisser mellan de 27 EU-länderna i EU:s ministerråd. När de är överens kan det bli svåra förhandlingar mellan ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Många frågor splittrar EU-länderna, som migration, energi och nya sanktioner mot Ryssland.