ELKRISEN

Oppositionen pressar regeringen om elstöd

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och gruppledare i näringsutskottet Fredrik Olovsson (S) presenterar åtgärder mot höga elpriser. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha med sig riksdagen på att också norra Sverige ska få del av elstödet.

– Det är dags för Ulf Kristersson att lägga all prestige åt sidan, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Elpriserna har varit långt högre i södra Sverige än i norra Sverige även om nivån under perioder den senaste tiden varit mer jämn. Nu vill oppositionen att även norra Sverige ska få elstöd.

Också Centerpartiet vill se regeringen göra något, snabbt.

– Det måste bli ett stöd till Norrland, baserat på de priser som är nu. Det är många jobb som står på spel, säger Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för C.

Socialdemokraterna skrev i regeringsställning det uppdrag till Svenska kraftnät som innebar att elstödet är helt inriktat på elkunderna i södra och mellersta Sverige, de två elområdena 3 och 4 där priserna under det gångna året har varit som allra högst. Men på senare tid har priserna i norr, i elområdena 1 och 2, blivit mindre olika de i söder.

– Vi vill också att de med höga elräkningar i norr ska få ta del av stödet, säger nu Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

S och V har nu lagt fram varsitt förslag till initiativ i riksdagens finansutskott om elprisstödet. Båda går ut på att riksdagen ska uppmana regeringen att utforma ett elprisstöd även för de norra delarna av landet, det vill säga för elområde 1 och 2.

Inget gemensamt

Även Miljöpartiet vill se ett breddat elprisstöd som gäller för hushåll och företag i hela Sverige.

"Regeringen bör också se över inför kommande utbetalningar, hur stödet ska göras mer rättvist och inte gå till de som inte behöver det", skriver partiet i ett pressmeddelande.

MP anser också att hushåll med särskilt små marginaler bör få ytterligare stöd utöver det generella elprisstödet.

Också Centerpartiet trycker på, men det finns inget gemensamt förslag från oppositionen.

Initiativen tas upp till behandling i finansutskottet på onsdag. Först då vet S och V om det, mot förmodan, går att få majoritet för ett så kallat tillkännagivande till regeringen.

– Vi får väl se vad partierna säger, men jag har inte så stora förväntningar. Det verkar som att regeringen kör på och inte lyssnar på den kritik som varit, säger Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för S.

Osannolikt stöd från SD

Det skulle krävas stöd från regeringens stödparti Sverigedemokraterna för att S-initiativet skulle få majoritet i utskottet. Även om SD har uttryckt vilja för elstöd även till norra Sverige är det inte sannolikt att SD skulle stödja initiativet.

Socialdemokraterna hävdar att det finns pengar att använda till elstöd även i elområde 1 och 2. Det förväntas nämligen bli ett antal miljarder över i högen med flaskhalsavgifter hos Svenska kraftnät när elstödet till hushåll, företag, kommuner och föreningar i södra och mellersta Sverige, elområdena 3 och 4, har fördelats.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att regeringen följer utvecklingen noga.

– Även vad gäller priserna norröver. Nu är fullt fokus att få ut elpriskompensationen så snabbt som möjligt, både till hushåll och företag. Men jag utesluter ingenting, säger hon om hur hon ser på förslag och krav på stöd även till norra Sverige.

Regeringen har sagt att hushållens ska kunna börja få pengar i februari, men inget är sagt om företagen kan räkna med några pengar.