ELKRISEN

Elpriset faller i helgen

Elpriset faller i helgen, trots köldknäppen. Arkivbild Bild: Roger Larsson / TT

Ekonomi (TT)

De svenska elpriserna faller på lördag, enligt prissättningen i terminshandeln på elbörsen Nord Pool. I prisområde 1 och 2 – i norra Sverige – sjunker priserna marginellt från 1:40 kronor per kilowattimme i dagspris på fredagen till ett lördagspris på 1:32 kronor.

I prisområde 3, där storstäder som Göteborg och Stockholm ingår, faller priset till 2:65 kronor per kilowattimme från 4:48 kronor på fredagen. I prisområde 4 i södra Sverige, med Malmö, går de ner till 2:86 kronor per kilowattimme från 4:50 kronor.

Under veckan har priserna i norr slagit nya historiska rekord, med dagspriser på 4:83 kronor i elområde 1 och 2 i tisdags. I söder har det samtidigt varit snudd på rekord.

Priserna har lyfts av ökad efterfrågan till följd av kyla samtidigt som isbildning och ogynnsamma väderförhållanden hämmat produktionen av vind- och vattenkraft. Därtill bidrar produktionsproblem för delar av svensk kärnkraft, med två stora reaktorer nedstängda.

Sammantaget har problemen lett till att el behöver importeras till Sverige och att det oljeeldade Karlshamnsverket har använts för att säkra tillräckliga marginaler i kraftbalansen.

Joakim Goksör/TT