Oro i riksdagen för ökad EU-makt

Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Flera partier uttryckte oro inför toppmötet för att EU:s sociala ambitioner ökar EU:s makt.

– Det här rör upp mycket känslor, konstaterade statsminister Stefan Löfven (S).

I riksdagens EU-nämnd redogjorde han för regeringens linje inför helgens informella EU-toppmöte i portugisiska Porto.

Där ska inga beslut tas, men EU-ledarna ska diskutera genomförandet av EU:s "sociala pelare", det vill säga sociala rättigheter på EU-nivå och på nationell nivå.

Framförallt Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centern uttryckte oro för framtida EU-lagstiftning på det sociala området.

EU: sociala pelare lanserades på EU-toppmötet i Göteborg 2017. Statsminister Stefan Löfven stod som värd för det mötet.

– Det fanns oro då och det finns oro nu vart det här tar vägen, sade centerpartisten Annika Qarlsson i EU-nämnden.

Börjar bli trött

Moderaten Jessika Roswall pekade på att EU:s handlingsplan för att genomföra den sociala pelaren innehåller 77 förslag varav den större delen ska införas på EU-nivå.

Hon anklagade Löfven för "aningslöshet" när han var med och lanserade den sociala pelaren 2017.

– Jag börjar bli ganska trött på att statsministern försöker bortförklara allvaret i det här, sade Roswall.

Enligt Moderaterna är EU:s lagförslag om minimilöner sprunget ur den sociala pelaren. Samtliga partier, regeringen och arbetsmarknadens parter är emot att lagstifta om minimilön.

EU-kommissionen har utlovat undantag för Sverige, men oron är ändå stor, inte minst hos fack och arbetsgivare, för att minimilöner ska behöva införas i Sverige.

Roswall anklagar Löfven för att ha satt förslaget om minimilöner i rullning genom att stödja EU.s sociala pelare. Hon är kritisk till den deklaration som EU-ledarna ska anta i toppmötet i Porto.

– Det här är en uppmaning att fortsätta den väg som stakades ut av statsministern i Göteborg 2017 fast i ännu högre fart, sade Roswall.

"Rör upp känslor"

Löfven svarade i EU-nämnden att han är stolt över att Sverige var värd för det sociala toppmötet i Göteborg 2017.

– Jag hör att det här rör upp mycket känslor, sade han.

Löfven pekade på att den sociala pelaren handlar om att till exempel se till att kvinnor och män har lika tillgång till arbetsmarknaden, att barnomsorgen stärks och att arbetsmiljön förbättras.

– Ett Europa som bara skulle bygga på marknad, kapital och företags möjligheter, det blir inget bra Europa, sade Löfven.

Men inte heller han vill att EU bestämmer över sådana områden, utan att EU-länderna själva tar initiativ till sociala förbättringar, till exempel genom att utbyta erfarenheter och sätta upp gemensamma mål.

Den svenska regeringen har tillsammans med nio andra medlemsstater skrivit ett brev inför toppmötet där man betonar att kompetensfördelningen mellan medlemsstater och EU måste vara tydlig.

Att EU nu vill lagstifta om minimilöner har, enligt statsministern, inget med den sociala pelaren att göra. Möjlighet att lagstifta på det sociala området har funnits i EU:s fördrag långt före toppmötet i Göteborg 2017, påpekar Löfven.

Statsministern är en av inledningstalarna på toppmötet i Porto. Moderaterna vill att Löfven tydligt markerar mot förslaget på minimilöner.

Just den frågan är dock inte tänkt att behandlas på toppmötet, enligt Löfven. Han lovade dock EU-nämnden att om frågan kommer upp så ska han vara tydlig om Sveriges inställning.

Peter Wallberg/TT