SVERIGES ENTREPRENÖRER

Lista: De är Sveriges främsta startup-företag

Airforestry är nykomlingar på 33-listan. De har utvecklat autonoma, elektriska gallringsdrönare, för att gallra skog på ett smartare sätt än med 15 ton tung maskiner. Bild: Pressbild

Ny Teknik listar 33 unga svenska teknikbolag som de menar kommer att förändra sina branscher. Företagen arbetar med allt från läkemedel till elflyg.

Syftet med Ny Tekniks 33-lista är att samla Sveriges 33 bästa unga startup-företag inom teknik på en gemensam superlista, skriver tidningen. Tidningen sätter upp tre grundläggande krav: företaget ska ha en egenutvecklad innovation, vara max sju år gammalt och inte vara noterat på någon handelsplats. I år har företagen på listan fått in rekordhöga 1,2 miljarder kronor i investeringar. Ny Teknik konstaterar också att flera av de startup-företag som tidigare har funnits på listan numera är miljardbolag.

– Det är på startupscenen som det mest spännande innovationsarbetet sker. Det kan vi se när vi tittar tillbaka på listan, som vi har gjort sedan 2008. Det är många av företagen som var med på listan som unga bolag som sedan har blivit uppköpta eller har vuxit sig stora, säger Anders Thoresson, teknikjournalist som har lett arbetet med att ta fram årets lista.

Några av årets nykomlingar:

  • Airforestry har utvecklat autonoma, elektriska gallringsdrönare, för att gallra skog på ett smartare sätt än med 15 ton tung maskiner.
  • Hypex Bio har skapat ett nytt sprängämne med väteperoxid för att minska utsläppen i gruvindustrin.
  • Lundoch Diagnostics har med hjälp av AI skapat en metod för att upptäcka risk för diabetes många år före dagens metoder.

– Vi rangordnar inte bolagen på listan. Men jag skulle bli superförvånad om inte två eller tre blir enhörningar inom ett par år, säger Anders Thoresson.

Ny Teknik: 33-listan 2022 – här är Sveriges främsta techstartups

Ny Teknik: 33-listan 2022: ”Förvånad om inte några blir enhörningar inom ett par år”