Detta vet vi om gasläckorna

Så stor är läckan på Nord Stream 2. Bild: Johan Hallnäs

Danmark/Sverige (TT)

Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck.

Det här är vad som är känt kring utsläppen.

Läckage uppstod i Nord Stream 2 under natten mot måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet timmar före respektive läcka upptäcktes. Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Läckorna finns i Sveriges respektive Danmarks ekonomiska zoner, vilket inte är det samma som att de misstänkta sabotagen skett på territorialvatten. Det finns heller inget svenskt eller danskt ägarskap i gasledningarna. Därför är det inte ett angrepp som skett på svenskt eller danskt territorium, konstaterade statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagskvällen.

Enbart Nord Stream 2 beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Danska Energistyrelsen uppger under onsdagseftermiddagen att hälften av av all gas är borta ur ledningarna.

— På söndag är allt borta, säger Energistyrelsens chef Kristoffer Böttzauw på en presskonferens i Köpenhamn.

Han beräknar att den gas som totalt kommer att läcka ur de två rören motsvarar en tredjedel av Danmarks koldioxidutsläpp under ett år.

Svenska Kustbevakningen beskriver bubblorna som en undervattensplym som uppgår till cirka 900 meter i diameter. En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter.

Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har utlovat amerikanskt stöd till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.