KRIGET I UKRAINA

Parterna redo att skriva på avtal om spannmål

En lantbrukare i Ukraina kontrollerar ett vetefält. Landet är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. Arkivbild. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Turkiet (TT-AP-AFP)

Representanter för Ukraina och Ryssland har under fredagen anlänt till Istanbul för att underteckna en överenskommelse om att tillåta transporten av spannmål och gödningsmedel genom Svarta havet.

Kreml anser att det är "väldigt viktigt" att upphäva blockaden.

En talesperson för den ukrainska regeringen säger att Kiev bara tänker teckna ett avtal med Turkiet och FN, inte med Ryssland direkt.

Avtalet ska göra det möjligt att exportera 22 miljoner ton spannmål som under flera månader varit fast i hamnarna längs Svarta havskusten på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

FN:s generalsekreterare António Guterres och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att närvara under mötet. Överenskommelsen väntas undertecknas av den ryska försvarsministern Sergej Shoigu och den ukrainska infrastrukturministern Oleksandr Kubrakov.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. Blockaden har skapat oro för global matbrist, och har bland annat påverkat fattiga länder i Afrika där spannmålspriserna skjutit i höjden med anledning av det minskade utbudet.