VALET 2022

Ombytta roller – nu skär S ner på välfärden

I valrörelsen är det nu Socialdemokraterna som driver nedskärningar i en central del av välfärden, inte som tidigare Moderaterna. Regeringens skolpolitik minskar resurserna kraftigt för 400 000 elever, skriver Stefan Stern på Timbros sajt.

Det kommer skäras ner på skolan om Socialdemokraterna regerar vidare, konstaterar Stefan Stern, tidigare statssekreterare och biträdande partisekreterare (S), idag kommunikationsansvarig på Nordstjernan och rådgivare till Wallenberg Foundations.

”Skolministern har i intervjuer definierat den minskade skolpengen för landets elever som valt en friskola, både aktiebolag och stiftelser, till i snitt 8–10 procent. Det innebär att cirka var tionde lärare, var tionde skolbok, eller var tionde suddgummi ska skäras bort från dagens utbildningsresurser för dessa elever”, skriver han på tankesmedjan Timbros sajt.

Men det är inte bara nedskärningarna som Socialdemokraterna har ”stoppat in i sin nya brygd av skolpolitik”, fortsätter han. Upp till hälften av de svenska skolplatserna ska framåt kunna fördelas genom lottning, kvotering, bussning och andra liknande lösningar.

”Det fria skolvalet stryps alltså på olika sätt. Vidare vill Socialdemokraterna slopa betyget F – en signal om att kunskapskraven i den svenska skolan ska sänkas. Ovanpå detta har Socialdemokraterna ännu en gång lovat att införa ett vinstutdelningsförbud.”

”Hur har detta parti – i brott med sin egen framgångsrika kampanjhistoria – hamnat här?”

Timbro: Ombytta roller när S skär i välfärden