CORONAVACCINERINGEN

Globalt vaccinavtal i hamn efter nattmangling

Företrädare för olika medlemsländer i samtal utanför WTO:s högkvarter i Genève vid klockan ett, natten till fredag. Bild: Martial Trezzini/Keystone via AP/TT

Världen (TT-AP-AFP)

Ett toppmöte inom Världshandelsorganisationen (WTO) har efter många om och men lett till flera globala överenskommelser.

Ett ska göra det enklare för utvecklingsländer att tillverka covidvaccin. Ett annat ska förhindra överfiske i världshaven.

WTO:s 164 medlemmar möttes på ministernivå i schweiziska Genève för att diskutera dels fiskestöd, dels livsmedelssäkerhet och dels en avreglering av vaccinpatent. Det senaste ministermötet i Buenos Aires 2017 blev en flopp, då inga överenskommelser alls nåddes.

Samtalen i Genève skulle enligt schemat avslutas i onsdags, men de fortsatte ända in på småtimmarna på fredagen. Vid klockan fem på morgonen var allt klubbat och klart.

– WTO har inte varit med om ett så betydande antal multilaterala resultat på väldigt länge, säger organisationens generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala, som tidigare varit utrikes- samt finansminister i Nigeria.

Nattsamtal om fisk

När länderna inte lyckades komma överens i varje enskild fråga började de kohandla om ett helhetspaket.

Förhandlingar om att förbjuda stödåtgärder till fiskeindustrin har pågått inom WTO i omkring 20 års tid. Det var också fiskefrågan som låg kvar sist på bordet vid förhandlingarna. Förhoppningen med den överenskommelse som nåtts är att förhindra överfiske i världshaven.

– WTO:s medlemmar har för första gången nått ett avtal som har miljömässig hållbarhet i centrum. Det handlar också om försörjningen för 260 miljoner människor som direkt eller indirekt är beroende av havsfisket, säger Ngozi Okonjo-Iweala.

Urvattnat vaccinavtal

Det rådde också stora meningsskiljaktigheter i frågan om patent på covidvaccin.

Länder som hyser stora läkemedelsbolag, som Storbritannien och Schweiz, hade synpunkter på de första utkasten. Läkemedelsindustrin har sedan tidigare uttryckt en oro för att en avreglering av patenten kommer att gå ut över framtagandet av nya vacciner i framtiden.

Överenskommelsen innebär en viss avreglering av patent på global nivå. Men i den kompromiss som nåtts finns saker som det var tal om innan – som olika globala verktyg för att sprida covidbehandlingar och tester – inte med.

Läkare utan gränser beskriver det som ett "förödande globalt misslyckande" för människors hälsa.

Medlemsländerna enades också om vissa reformer av själva organisationen WTO. Därtill ska FN:s livsmedelsorgan Världslivsmedelsprogrammet (WFP) slippa fler exportbegränsningar framöver, vilket väntas göra det lättare att försöka lindra smällen som de stigande livsmedelspriserna och Ukrainakrigets konsekvenser för exporten av spannmålsprodukter.

WTO:s generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala framhåller avtalen som ingåtts som en stor framgång för organisationen. Bild: Martial Trezzini/Keystone via AP/TT