KRIGET I UKRAINA

EU-basen i Kiev: Ingen fred utan rättvisa

EU:s rådsordförande Charles Michel på presskonferens i Kiev med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

EU-basen Charles Michel lovar göra "allt som går" för att hjälpa Ukraina att vinna kriget. Och de ryska krigsförbrytelserna runt Kiev måste bestraffas, säger Michel på blixtvisit i Ukraina.

Rådsordföranden kom till Kiev tidigt på onsdagsmorgonen för att främst träffa president Volodymyr Zelenskyj.

Men det blev också ett besök i Kiev-förorten Borodjanka, skådeplats för brutala övergrepp på civila under Rysslands krig i Ukraina.

"Historien kommer inte att glömma krigsbrotten som har begåtts i Ukraina. Det kommer inte bli någon fred utan rättvisa", skriver Michel på en Twitter.

Enligt lokala myndigheter har 1 200 kroppar hittats i området – hittills.

"Vi står med er"

På en presskonferens efteråt lovar Michel allehanda EU-hjälp till Ukraina.

– Ni är inte ensamma. Vi står med er och kommer att göra allt som går för att hjälpa och se till att Ukraina vinner kriget, säger EU-basen.

President Zelenskyj passar samtidigt på att önska sig mer från EU:s sida när det gäller sanktioner mot de styrande i Moskva.

– Vi är tacksamma för de fem sanktionspaketen som EU infört. Tyvärr är inte alla delar ännu genomförda. Vi manar till ett fullständigt energiembargo, mot olja och gas, säger presidenten.

Tackar för stöd

På en fråga från en tysk journalist om vad Zelenskyj tycker om att Tysklands regering än så länge inte velat gå med på ett fullständigt energiembargo är han relativt diplomatisk.

– Men tack för att ni protesterar på torgen i Berlin och andra ställen! Vi känner att allmänheten i Tyskland stöder oss. Ju mer tryck ni sätter på era ledare, desto svårare blir det för Ryssland, säger Zelenskyj i Kiev.

Wiktor Nummelin/TT