KRIGET I UKRAINA

M och SD: Positivt besked av regeringen

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Regeringens besked om att flyktingar ska fördelas jämnt över landet med en ny lag är positivt, enligt delar av oppositionen.

Samtidigt gör kommuner i ordning fina boenden som inte används, säger Moderaternas Maria Malmer Stenergard.

– Jag tycker i grunden att förslaget bra. Problemet är att regeringen och Migrationsverket aktivt placerar om ukrainska krigsflyktingar från kommuner som har förhållandevis goda möjligheter att ta emot dem till samma orter som belastades hårt under 2015, säger Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson.

Kommuner rapporterar att de har ställt i ordning fina boenden men att få eller inga flyktingar kommer dit. Andra berättar att till och med barn rycks upp för att placeras på stora anläggningsboenden som Migrationsverket upphandlat, enligt Moderaterna.

– Jag tycker det är märkligt att regeringen har så dubbla budskap.

"Helt nödvändigt"

Även Sverigedemokraterna gillar förslaget, som presenterades i dag på en pressträff av finansminister Mikael Damberg (S) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

– Det här är helt nödvändigt. Det här är SD-politik, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson.

– Det här är flyktingar från vårt närområde.

Han liksom Moderaterna välkomnar särskilt att pengarna till mottagandet ska avräknas på biståndet, som förra året låg på drygt 50 miljarder kronor. Regeringen skjuter till nästan 10 miljarder kronor till Migrationsverket.

SD-kommuner

– Jag är klart positiv till att man väljer att ta pengarna ifrån biståndsramen. Det är bättre att prioritera biståndspengar på det här sättet än på mer eller mindre korrupta regimer på andra sidan jordklotet, säger Oscar Sjöstedt.

Han tror inte att man kommer att hamna i samma situation som under flyktingkrisen 2015 med en relativt ojämn fördelning mellan kommunerna.

– Det där tror jag inte kommer bli ett problem. Vi har till och med SD-styrda kommuner som säger sig vilja ta emot flyktingar från Ukraina.

Niklas Svahn/TT