KRIGET I UKRAINA

Parterna har anlänt inför fredssamtal

De ryska och ukrainska förhandlarna vid de första fredssamtalen i slutet av februari i Belarus. I dag möts parterna igen, den här gången i Istanbul i Turkiet. Bild: Sergei Kholodilin/AP/TT

Ukraina (TT)

De ryska och ukrainska delegationerna har anlänt till Istanbul inför dagens fredssamtal. Det är första gången som parterna träffas på två veckor.

Men förhoppningarna inför samtalen är små.

Ukraina vill ha fred så fort som möjligt, men säger också att man vill få till ett eldupphör utan att ge upp markområden eller sin suveränitet.

– Vi handlar inte med människor, mark eller suveränitet, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

– Humanitära frågor är ett minimum. Det maximala utslaget vore att nå en överenskommelse om vapenvila, säger han på ukrainsk tv inför fredssamtalen, rapporterar BBC.

Varken Ukraina eller USA verkar dock hysa några större förhoppningar om att samtalen ska leda till några framsteg.

En talesperson för USA:s utrikesdepartement säger att Rysslands president Vladimir Putin inte verkar redo för några kompromisser för att upphöra med invasionen. Inte heller Vadym Denysenko, rådgivaren till Ukrainas inrikesminister, tror att samtalen kommer att leda till något genombrott, säger han.

Putins talesperson Dmitrij Peskov bekräftar att samtalen än så länge inte har lett till några betydande framsteg, men säger att det är viktigt att nu fortsätta med fysiska möten.

De senaste veckorna har det näst intill dagligen hållits videomöten mellan parterna och dagens möte tar vid där dessa slutat. Från Ukrainas sida leds förhandlingarna av försvarsminister Oleksij Reznikov och president Volodymyr Zelenskyj stabschef Mychajlo Podoljak, enligt BBC.

Mötet börjar någon gång mellan klockan 10 och 10.30, lokal tid.

Susanna Persson Öste/TT