KRIGET I UKRAINA

Regeringen ska bistå Ukraina mer

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att regeringen ännu arbetar med frågan om Sverige kan bidra med ytterligare vapen till Ukraina. Bild: Paul Wennerholm/TT

EU (TT)

Sverige kommer att bidra med mer militär materiel till Ukraina, enligt statsminister Magdalena Andersson (S). Nyligen skickades pansarskott inom ramen för EU:s så kallade fredsfacilitet.

– Bland det som Sverige redan har bidragit med finns 5 000 pansarskott och vi kommer att göra mer för att möta Rysslands orättfärdiga krig, sade Andersson när hon samrådde med riksdagens EU-nämnd inför torsdagens och fredagen EU-toppmöte i Bryssel.

Hon konstaterade att ett nytt paket är på gång, värt 500 miljoner euro, genom fredsfaciliteten i EU. Regeringen avser att Sverige ska bidra också till det. I ett tidigare paket fanns olika typer av militär materiel, sjukvårdsutrustning men även vapen från en rad EU-länder. Däribland de svenska pansarskotten.

Möter Biden

Sedan beskedet om pansarskotten togs har regeringen och Försvarsmakten arbetat vidare för att se om det går att bidra med mer. På frågor om när ett besked kan komma om ytterligare bidrag säger statsministern, på en pressträff, att det ges när arbetet är klart.

I EU-nämnden uppger Andersson att fokus för toppmötet, där också USA:s president Joe Biden kommer att delta under torsdagen, självklart blir Rysslands krig i Ukraina och den humanitära krisen där.

Är vidriga

– Kriget har nu pågått i en månad och Ryssland trappar upp attackerna mot civila, säger Andersson och framhåller att ingen annan än Ryssland bär ansvaret för det som sker.

Hon betecknar ryska bombningar av och attacker mot sjukhus och skolor som vidriga.

Hon får frågor av nämndens ledamöter om inte mer sanktioner vore på sin plats, inte minst med tanke på attackerna på civila.

– Arbete pågår för fullt med ett femte sanktionspaket men vi försöker samordna det med USA, säger Andersson.

Hon tror att det dock vara klart för beslut vid ett kommande ministermöte i närtid.

Lars Larsson/TT