KRIGET I UKRAINA

Naturgaspriset faller efter EU-uttalande

EU klarar sig utan rysk naturgas i vinter, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild Bild: Johanna Geron AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Priset på naturgas faller tillbaka i fortsatt turbulent handel efter att ha slagit historiska rekord flera gånger om de senaste dagarna.

Ett uttalande från EU-kommissionens ordförande om att EU klarar sig utan rysk gas nästa vinter bidrar till utvecklingen.

– EU behöver inte rysk gas denna vinter, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, i en tv-intervju på onsdagsmorgonen.

Ett terminskontrakt för leverans av naturgas nästa månad faller 16 procent till 180 euro per megawattimme på råvarubörsen i Amsterdam efter uttalandet.

De kraftiga prisrörelserna på senare tid förklaras av Rysslands invasionskrig mot Ukraina, som marknaden tror kan sluta med västliga sanktionsbeslut mot ryska gasleveranser eller någon typ av exportrestriktioner för naturgas från rysk sida.

USA-embargo

Beskedet från von der Leyen kommer sedan EU-ländernas regeringar beslutat att minska importen av rysk gas med två tredjedelar inom ett år och helt få bort beroendet av ryska energikällor före 2030.

Samtidigt har USA:s regering beslutat att införa ett omedelbart embargo mot import av olja, gas och kol från Ryssland, ett beslut som följts av ett brittiskt beslut att till årsskiftet fasa ut all import av rysk olja.

Naturgaspriset i Europa har stor påverkan på svenska elpriser, även om svensk import av naturgas är begränsad. Det hänger samman med att elmarknaden i södra Sverige är ihopkopplad med kontinenten.

Hotat strypa flödet

EU importerade i fjol omkring 155 miljarder kubikmeter naturgas från Ryssland, vilket motsvarar nästan 40 procent av unionens totala användning av naturgas. Gasen används för elproduktion och uppvärmning, men också för industriell verksamhet.

Rysslands regering hotade tidigare i veckan att strypa flödet av naturgas till EU, bland annat genom att stänga av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 1. Detta som en motåtgärd mot de västliga sanktioner som införts sedan ryska styrkor inledde invasionskriget i Ukraina den 24 februari.