DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Efter gruvdomen – H2 Green Steel vill hellre köpa svensk malm

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Miljödomen som ger Kaunis Iron möjlighet att fortsätta gräva malm i Pajala får positiva effekter för svensk stålindustri, skriver NSD.

Det var i går som Mark- och miljödomstolen meddelade att gruvbolaget Kaunis Iron får rätt, förutom att det införs en produktionsbegränsning.

– För våran del skulle vi gärna vilja se till att vi kan ta malm som kommer från norra Sverige och undvika att behöva importera det. Det känns som att det här är ett projekt för AB Sverige. Att använda den befintliga kraften som finns i Norrbotten och också malmen som finns i Norra Sverige och förädla den innan vi skickar ut den i världen. Det känns helt rätt, så det här är positivt för oss, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, till NSD.

H2 Green Steel har planer att producera stål med en fossilfri process med hjälp av vätgas.

Kaunis Irons vd Klas Dagertun sade igår till TN att domen är viktig för hela den svenska industrin:

– Domen är viktig för hela den svenska industrin eftersom den slår fast att beviljade tillstånd faktiskt gäller. Om ett tillstånd kan återkallas på lösa grunder skulle det äventyra investeringsviljan för industriverksamheter i Sverige. Därför är det otroligt viktigt att rättssäkerheten segrar här.

NSD: "Det är positivt att vi får ett beslut i den här typen av frågor som har bubblat ganska länge”