DEN AKUTA ELKRISEN

Kravet: Kompensera glesbygd för vindkraftverk

Vindkraftverk ses från berget Kalahatten i Piteå kommun. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt/TT

Ekonomi (TT)

Pengarna som dras in på fastighetsskatten på vind- och vattenkraftverken borde gå tillbaka till glesbygderna där de byggs, skriver åtta lokalpolitiker i en intresseförening på DN Debatt.

Artikelförfattarna representerar föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och regioner.

"För oss är det obegripligt att intrånget i form av skador och olägenheter som vatten- som vindkraftsutbyggnaden inneburit och innebär inte på något påtagbart sätt medför att bygder som drabbats kompenseras med någon form av rimlig ersättning", skriver de.

Deras förslag är att regionalisera fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar på cirka en miljard kronor per år så att den kan fördelas mellan kommunerna i respektive region. Fastighetsskatten på vindkraftverk, 60–150 miljoner kronor per år, föreslås bli kommunal.

"På sikt kräver vi att ytterligare skatter omfördelas så att de skillnader som innebär att invånarna i de sju skogslänen skattar omkring 7 miljarder kronor mer än genomsnittet i riket försvinner, skriver de.

Artikelförfattarna är lokalpolitiker i Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sjukvårdspartiet från kommunerna Bollnäs, Orsa och Ragunda samt regionerna Norrbotten, Jämtland/Härjedalen och Värmland.