KOMPETENSKRISEN

Var tredje svensk öppen för flytt norrut

Stora industrisatsningarna och en stark arbetsmarknad gör att fler nu ser norra Sverige allt mer som en framtidsregion. Dessutom är tredje svensk öppen för att flytta norrut, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av LKAB.

41 procent av svenskarna tror på en bättre utveckling i landets norra delar jämfört med riket, medan 30 procent tror på en sämre utveckling. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av LKAB.

Dessutom kan var tredje, 31 procent, tänka sig en flytt till Norrbotten. Störst är intresset hos unga där 42 procent i gruppen 18–29 år kan tänka sig en flytt.

– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort. Ska vi lyckas med vår stora omställning och framtidssatsning måste vi lyckas attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten. Därför är det glädjande att så många redan idag ser de stora möjligheterna här, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: Stark tro på framtiden i norr - var tredje svensk öppen för flytt