DEN SVENSKA UTBILDNINGEN
Så räddade företagen teknikutbildningarna – ”En ren överlevnadsfråga”
När intresset för teknikutbildningar i Växjö hotade att helt försvinna tog industriföretagen saken i egna händer. Nu lockar programmen återigen elever och samarbetet har blivit avgörande för regionens tillväxt. ”Det gynnar alla i regionen, oavsett bransch”, säger Jörgen Sjöstrand på Kito Crosby.
År 2008 hade det industritekniska programmet på gymnasieskolan i Växjö noll sökande.
– Representanter från industrin bestämde sig då för att själva ta ett större ansvar för den långsiktiga kompetensförsörjningen.
Det säger Maja Karlberg, vd på Epic, det utbildnings- och forskningscenter som engagemanget från näringslivet så småningom mynnade ut i.
Det sjunkande intresset för tekniskt inriktade utbildningar fanns vid den tiden på många håll i landet men i Kronoberg var situationen extra allvarlig, eftersom länet har en av Sveriges högsta andelar industrisysselsatta. Cirka 25 procent av de privata arbetstillfällena finns inom industrin, enligt siffror från Epic. Det innebar att företagen, från mindre verksamheter med ett dussin medarbetare till Volvos tillverkning av anläggningsmaskiner med 850 anställda, hade ett kontinuerligt rekryteringsbehov som nu var hotat.
– Framför allt insåg vi att enda sättet att rädda den nedläggningshotade teknikutbildningen och i förlängningen hela den framtida kompetensförsörjningen, var att vi alla– näringsliv, skola, kommun, region och universitet– måste ta ett gemensamt ansvar att bryta utvecklingen, säger Maja Karlberg.
Svaret blev en ekonomisk förening kallad GoTech där dussinet företag slog sig samman, anställde en projektledare och inledde ett lobbyarbete för att påtala allvaret i situationen och framför allt göra något åt den. De främsta verktygen blev ett aktivt arbete ute bland unga för att visa på vad teknik är, hur det fungerar i alla möjliga situationer och vad det innebär för oss i vårt dagliga liv. GoTech skulle också informera om de många olika yrken och karriärvägar som finns för dem som väljer en industriteknisk utbildning.
Bröt trenden
Åren efter starten lyckades GoTech lyckades bryta trenden för teknikutbildningar. Efter tio år fylldes återigen de 16 platserna på det industritekniska programmet. Även parallella utbildningar, bland annat el- och automation kunde se ett ökat intresse bland dem som skulle välja gymnasieutbildning.
Vid sidan av de tydliga framgångarna hos unga utvecklades GoTech till en tydlig röst och länk i diskussionerna mellan näringsliv, skola, kommun och universitet. Snart föddes idén att samla de tekniska utbildningarna på ett ställe.
– I stället för att de enskilda skolorna och universitetet skulle hålla med egen maskinpark och ofta dyr utrustning väcktes en idé om att samla allt på en plats. Både för att skapa en attraktiv miljö för tekniska utbildningar och kunna samla kompetens från våra olika aktörer i samma hus, säger Maja Karlberg.
”Huset är fyllt av den utrustning som behövs för att utbilda just de kompetenser vi behöver. Det är kort sagt en hubb för utbildning och utveckling.”
Verksamheten fick arbetsnamnet Teknikens Hus och en ny ekonomisk förening startades, denna fusionerades sedan med GoTech och fick då namnet Epic – Innovation & Technology Center. Epic ägs och drivs av idag 19 medlemsföretag inom tillverkande industri.
Gymnasierna och universitetet bedriver utbildningarna och eleverna har där tillgång till modern utrustning inom sex maskinområden: CNC-maskiner för skärande bearbetning, svets- och plåtbearbetning, automationsdel med robotlabb, prototypverkstad, mätlabb och designverkstad. I dagsläget är tre gymnasieprogram i Växjö förlagda dit; Industritekniska, El- och energi och Teknikprogrammet.
– Huset är fyllt av den utrustning som behövs för att utbilda just de kompetenser vi behöver. Det är kort sagt en hubb för utbildning och utveckling här i Växjö, säger Marcus Johansson, vd på teknikföretaget Willo i Växjö, ett av de numera 19 företag som ingår i Epic.
Ska öka antalet anställda
Willos i dagsläget 155 anställda ska över tid växa med fem till tio nya medarbetare per år.
– Utan Epic hade det inte varit möjligt, de har blivit en förutsättning för vår framtida tillväxt. 100 procent säkert, säger Marcus Johansson.
Jörgen Sjöstrand, Operation Director inom Kito Crosby, tidigare Gunnebo industrier, håller med:
– Samarbetet inom GoTech och bildandet av Epic har skapat en hävstång som kommer hela näringslivet i regionen till godo. Det har blivit en ren överlevnadsfråga för oss, säger han.
”Nu behöver vi inte skicka i väg våra anställda ut i landet när de ska kompetensutvecklas.”
Mycket talar för att Epic är ett unikt sätt att samla resurser på olika teoretiska och praktiska nivåer och låta såväl grundutbildning inom gymnasieskolan som forskning och utveckling på universitetsnivå samsas. Det visar intresset inom Sverige och ute i Europa. Tack vare möjligheten för företagen i regionen att låta egna medarbetare bygga på kompetensen i olika kortare eller längre utbildningar, så är Epic den teknik-hubb som Marcus Johansson talar om.
– Nu behöver vi inte skicka i väg våra anställda ut i landet när de ska kompetensutvecklas. Allting finns här och vi kan dra igång just de utbildningar som behövs. Det är en möjlighet som dessutom bygger ett ständigt växande nätverk inom näringslivet, säger han.
I det läget spelar det heller ingen roll att ett flertal av de företag som ingår i Epic och andra som tar del av utbildningsmöjligheterna faktiskt är konkurrenter med varandra.
– Det handlar om en gemensam nytta. Vi har alla ett behov av att säkra kompetensbehovet för att kunna växa vidare och då är samverkan den logiska vägen. Det gynnar alla i regionen, oavsett bransch, säger Jörgen Sjöstrand.
Har stärkt söktrycket
Framgångarna har inte bromsat det väl inövade arbetet med informationskampanjer, den uppsökande verksamheten, inbjudan till öppna hus på olika företag och liknande aktiviteter och börjar redan när eleverna går i årskurs fyra. Det har ytterligare stärkt söktrycket som numera är långt från den bistra situationen 2008 när ingen ville gå det industritekniska programmet. De senaste tre åren har det kontinuerligt varit närmare 30 sökande till de 16 platserna i Växjö. Därför utökas nu programmet med ytterligare åtta platser.
– Men det räcker inte. Bara de 19 företag som ingår i Epic sysselsätter drygt 4 000 anställda och står för en fjärdedel av alla industrianknutna jobb i Kronoberg. Dessutom är vi ett exporttätt län, säger Maja Karlberg.
”Varje individ som vi kan matcha till rätt plats på företagen är en vinst för individen, företaget och samhället.”
Enligt de analyser som Region Kronoberg har gjort behövs det ytterligare 2 200 personer med en industriteknisk grundutbildning de kommande tio åren. Och det bara i Kronobergs län.
– Så vi står inför fortsatta stora utmaningar och då behöver vi duktiga produktionsmedarbetare och svetsare likaväl som högskoleingenjörer. Jag brukar säga att vi behöver kluriga människor, problemlösare på alla olika nivåer, säger Maja Karlberg.
I det framtida arbetet ingår därför att ytterligare visa på teknikens möjligheter, både för samhället i stort och som utbildningsväg. Dessutom ska närmandet mellan näringslivet och utbildningssystemet ytterligare intensifieras.
– Vi ser också gärna att vi blir fler företag i gruppen bakom Epic. Det är företagen och behoven där som är motorn i hela verksamheten. Varje individ som vi kan matcha till rätt plats på företagen är en vinst för individen, företaget och samhället, säger Maja Karlberg.