OSUND KONKURRENS

Efter TN:s granskning: Myndighet kräver lagändring för att stoppa osund konkurrens

”Det behövs en grundlig analys av våra och Konkurrensverkets förslag, så att vi i slutändan får till ett regelverk som undanröjer osund konkurrens”, säger Stefan Sagebro. Bild: Mostphotos, Pressbild, Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Reglerna för offentlig säljverksamhet bör bli mer effektiva och ändamålsenliga. Det vill Konkurrensverket, som nu kräver att regeringen tillsätter en utredning för att se över hur lagen kan förändras. ”En väldigt tydlig signal”, säger Stefan Sagebro på Svenskt Näringsliv.

Offentliga bolags osunda konkurrensverksamhet gentemot privata aktörer har kritiserats under många år, vilket TN har rapporterat om upprepade gånger. Inte minst har kritik framförts mot Samhall, som har anklagats för att dumpa priserna på bland annat städmarknaden.

− Det är ett mycket vanligt problem som alltför många små företag drabbas av, och vi har sett i våra mätningar av det lokala företagsklimatet att problemet har ökat under senare år, säger Stefan Sagebro, expert på konkurrens på Svenskt Näringsliv.

”Det är ingen tvekan om att Konkurrensverket verkligen har prövat reglerna fullt ut.”

Men nu kan det bli ändring. Som TN tidigare har rapporterat har turerna runt statliga Samhall blivit droppen som fick Konkurrensverkets bägare att rinna över.

− Vi kommer att be lagstiftaren (regeringen) om fler verktyg för att kunna ingripa mer effektivt mot offentliga bolag. Den senaste utredningen mot statliga Samhall är ett exempel på att detta behövs, sa Johan Holmquist, funktionsansvarig för konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet på Konkurrensverket, till TN i augusti.

Välkommet besked

Och i dagarna skickade Konkurrensverket en hemställan till regeringen med ett förslag om att en särskild utredare ska få i uppdrag att se över reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet i konkurrenslagen och annan relevant lagstiftning. Enligt ett pressmeddelande från myndigheten är syftet att ”analysera och bedöma hur reglerna kan ändras för att bli mer effektiva och ändamålsenliga”.

Beskedet välkomnas av Stefan Sagebro.

− Konkurrensverket skickar här en väldigt tydlig signal till lagstiftaren att de har nått vägs ände med nuvarande regler. Det är ingen tvekan om att Konkurrensverket verkligen har prövat reglerna fullt ut, säger han.

Nyligen skickade även Svenskt Näringsliv en hemställan till regeringen på samma tema.

− Vi har länge påtalat nuvarande regelverks tillkortakommanden och vilka ändringar vi vill se, säger Stefan Sagebro.

Nu hoppas han att regeringen agerar snabbt och tillsätter en utredning.

− Det behövs en grundlig analys av våra och Konkurrensverkets förslag, så att vi i slutändan får till ett regelverk som undanröjer osund konkurrens, säger han.

TN söker arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för en kommentar.